Novell/roman

Början på en berättelse?

2018-08-25 16:51 #0 av: carolinemailey

Hej alla!

 Jag har precis kommit igång med att faktiskt försöka skriva en berättelse. Har ända sen jag var barn velat bli författare men det e först nu jag vet vad jag vill skriva,  men jag vet inte hur jag ska börja.  :(

Hur har ni som skrivit böcker/berättelser innan börjat era böcker?

Eller vet ni några bra sätt från andra böcker o.s.v?

Jätte tacksam för svar! :)

Anmäl
2018-08-25 18:02 #1 av: Calcifer

Det beror helt på vad jag skriver för något. Ibland med dialog, ibland med monolog, ibland med annat. Nåt som kan förenkla är att inte bestämma exakt vart du ska börja just nu. Har du en scen i huvudet du vill ska förekomma i början så räcker det med att du dyker rakt in i den och skriver ner allt eftersom Sen kan du gå tillbaka till början och bestämma exakt hur det ska se ut.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-08-25 18:45 #2 av: Tjeja

Börja med att skriva ner det du vet nu och vill skriva om innan det försvinner från minne och/eller inspiration.

Början av det hela kan du skriva sedan. Det kan till och med hända att det liksom löser sig själv på vägen. 

Det är sällan författare skriver sina berättelser i ordning från början till slut. Väldigt många skriver olika bitar, delar och eller kapitel i olika ordning allt eftersom helheten av boken växer fram. Det blir som ett pussel. Man skriver flera olika delar som man sedan pusslar ihop på något vis som ofta liksom "visar sig" hur det fungerar bäst när de olika bitarna ligger på plats. Lite som att sy ett lapptäcke.

Andra författare skriver en "ram" först där de lägger upp/planerar vad som skall hända i berättelsen, vilka scener de vill skall vara med vart o s v. Som ett skelett, sedan bygger de vidare med olika bitar tills de olika delarna går i varandra och bildar en helhet. 

Med andra ord, man måste inte göra på ena eller andra sättet  utan man gör den del man har mest idéer och tankar på först och sedan får det växa allt eftersom. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.