Språkdiskussioner

Ranelid om vikten av språket

2018-04-17 06:57 #0 av: parsley

Björn Ranelid om vikten av att ha ett levande språk. Lär dig att tala och skriva svenska, om du bor i Sverige är rubriken och uppmaningen vänder sig inte bara till invandrare, som man kan tro, utan är lika mycket en uppmaning till svenskar.  Idag är språket många gånger onyanserat, menar Ranelid och nämner exempel på nyförälskade som är "sjukt lyckliga".  Han reagerar också på det vanliga förstärkningsordet "as" i t ex aslycklig. Personer med ett torftigt språk bildar en språklig underklass, enligt Ranelid. 

https://www.expressen.se/kvp/kronikorer/bjorn-ranelid/lar-dig-att-tala-och-skriva-svenska-om-du-bor-i-sverige/

Anmäl
2018-04-17 07:19 #1 av: DesK

Han nämner även oskicket med att skriva ordet dem helt felaktigt. 

Désirée

Anmäl
2018-04-17 08:07 #2 av: Tarotstollan

Bra skrivet!Tummen upp 

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2018-11-24 09:08 #3 av: Dextersss

Ja det blir lite utanför eller efter utvecklingen. Man kan faktiskt känna att det är en faslig fart här i samhället, sen finns en allmän ovilja att följa reglerna, så kan jag tycka.  Men sen har vi alla fackspråken som gör det lite knepigt i visa sammanhang, samt de insmygande svengelskan som tar över mer och mer! Skämtar

Så kan jag uppleva det när man skriver till någon och får svar, på ett obegripligt sätt, men det är en vanesak förmodligen.  GapskrattarDet är jag som är OUTDATED! Får idé

Så tillbaka till skolbänken blir det!Glad 

Anmäl
2019-01-13 13:56 #4 av: Carmarino

Intressant artikel, som hade varit ännu bättre om han inte hade börjat alltför många meningar med "Jag". När jag gick i skolan så fick vi lära oss att inte börja flera meningar i rad med samma ord, och särskilt inte med ordet "jag".

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-04-21 09:27 #5 av: Soligajag1

#4 Håller med dig Carmarino , jag har oxå fått lärtmig att inte börja meningar med "jag" för många ggr. 

Såhär skriver jag : 

Denna text är tillägnad min mor som gick bort 2016. Jag är en Poet , älskar att skriva poesi, noveller.

Tillägnat min Mor som jag saknar så.

Jag stänger dörren och påbörjar min färd till min älskade mamma som funnits i mitt liv så länge jag kan minnas. Måste åter igen ta ett djupt andetag och pusta ut. 
Nu kan inget annat stoppa mig , skrev en lapp till mina söner som sover lugnt i sina rum. Klockan har inte hunnit blivit så mycket ännu, hör till och med fåglarnas kvitter bakom mig, vilket betyder att morgonen inte vaknat än. 

Tittar på mitt ur som jag har runt halsen i en kedja, den gnistrar som stjärnor i skyn påminns jag av mamma min. 
Några sekunder står tiden stilla medans jag tänker på mamma som gav mig denna fina gåva , den låg i en ask utav rött papper som glimmade som guld. 
Jag visste inte hur jag skulle tacka så jag kastade mig runt mammas hals och bara skrek ut min glädje. 
Mamma tog tag i mina händer och log så att hela jag skrattade! 

Utan att jag märkt det har jag hunnit fram till mammas och pappas port. Nu står jag utanför dörren och ringer försiktigt på ringklockan. 
Pappa kommer och öppnar dörren , kliv in säger han , mamma är i köket. 
Jag ser min älskade mamma stå där som en ängel med vitt i håret av allt mjöl som hon har på händerna medans hon knådar degen. 

Älskade mamma , inte behöver du baka något nu , jag har med mig nybakta bullar i väskan sa jag. 
Du förstår väl att du är speciell för mig min älskade dotter . Såklart att jag ville baka något extra till dig! sa mamma. 
Tack så mycket sa jag. Jag tvättar händerna och hjälper dig med resten så kan pappa duka bordet under tiden. 

Sedan njuter vi av kaffe och nybakade bullar som smakade himmelskt. Efteråt går vi in i "lilla rummet" som är mammas eget mysrum där hon tittar på sina serier, stickar , läser Allers tidningar. 
Tiden rinner iväg , jag tackar mamma och pappa för denna underbara dag och går nerför trappen glad i hågen med varma bullar i ryggsäcken som värmer mitt ryggslut. 

Drömmer mig bort och vaknar med ett ryck. Det va precis som jag nyss satt hos min älskade mamma som egentligen sitter uppe på sitt moln och vakar över mig. 

Åhh, mamma , vad jag saknar dig och en tår rullar sakta ner för kinden . . 

HH Glad 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.