Språkdiskussioner

Ranelid om vikten av språket

2018-04-17 06:57 #0 av: parsley

Björn Ranelid om vikten av att ha ett levande språk. Lär dig att tala och skriva svenska, om du bor i Sverige är rubriken och uppmaningen vänder sig inte bara till invandrare, som man kan tro, utan är lika mycket en uppmaning till svenskar.  Idag är språket många gånger onyanserat, menar Ranelid och nämner exempel på nyförälskade som är "sjukt lyckliga".  Han reagerar också på det vanliga förstärkningsordet "as" i t ex aslycklig. Personer med ett torftigt språk bildar en språklig underklass, enligt Ranelid. 

https://www.expressen.se/kvp/kronikorer/bjorn-ranelid/lar-dig-att-tala-och-skriva-svenska-om-du-bor-i-sverige/

Anmäl
2018-04-17 07:19 #1 av: DesK

Han nämner även oskicket med att skriva ordet dem helt felaktigt. 

Désirée

Anmäl
2018-04-17 08:07 #2 av: Tarotstollan

Bra skrivet!Tummen upp 

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2018-11-24 09:08 #3 av: Dextersss

Ja det blir lite utanför eller efter utvecklingen. Man kan faktiskt känna att det är en faslig fart här i samhället, sen finns en allmän ovilja att följa reglerna, så kan jag tycka.  Men sen har vi alla fackspråken som gör det lite knepigt i visa sammanhang, samt de insmygande svengelskan som tar över mer och mer! Skämtar

Så kan jag uppleva det när man skriver till någon och får svar, på ett obegripligt sätt, men det är en vanesak förmodligen.  GapskrattarDet är jag som är OUTDATED! Får idé

Så tillbaka till skolbänken blir det!Glad 

Simma lugnt!


Anmäl
2019-01-13 13:56 #4 av: Carmarino

Intressant artikel, som hade varit ännu bättre om han inte hade börjat alltför många meningar med "Jag". När jag gick i skolan så fick vi lära oss att inte börja flera meningar i rad med samma ord, och särskilt inte med ordet "jag".

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.