Språkdiskussioner

Tre punkter sprider sig

2017-08-18 18:35 #0 av: parsley

Det blir allt vanligare att avsluta meningar med tre punkter... 

Brukar ni göra det eller har ni uppmärksammat fenomenet?

https://www.sydsvenskan.se/2013-07-28/prickar-som-smittar

Anmäl
2017-08-18 18:52 #1 av: [Carpinus]1

Jag hör till gruppen som ganska regelbundet avslutar med tre punkter...Hyschar

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-18 19:00 #2 av: molam

Jag börjar eller avslutar med tre punkter om det ska vara segdraget, Exempel

"Men jag trodde att vi skulle Leta svampar..." Besviket.
"... Vaf*n gjorde du det för?!" Ilsket besviket.

~Sajtvärd på Disney ifokus och Leopardgecko ifokus~

*Medarbetare på Akvariefisk ifokus och Autism ifokus

Anmäl
2017-08-18 19:20 #3 av: Magi-cat

Ja, jag är drabbad...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-08-18 19:45 #4 av: Maria

Jag med...

/Maria

 

Anmäl
2017-08-18 20:13 #5 av: tarantass

Jag har väl "alltid" gjort så, i såna här sammanhang. Det går så ofta att spinna vidare på en tanke (eller räkna upp fler möjligheter, ange fler skäl osv.) så jag brukar behöva avbryta dem i förtid om jag ska kunna trycka på "posta" nån gång.

Eller så kanske man har en glimt i ögat, eller en humoristisk eller annan vidaretanke som man tycker ger sig såpass bra att man inte behöver skriva ut den, och vill slippa använda smiley varenda gång.

Men i mer formella eller litterära sammanhang kan man ju behöva låtsas som om tanken vore färdigtänkt…

Anmäl
2017-08-19 11:15 #6 av: Lavine

Näe, inte det. Kul, och allvarlig, artikel för övrigt. Såg att den var fyra år gammal, undrar om det utvecklats ännu mer.

Jag försökte läsa en roman en gång, där jag undrar om det fanns något annat skiljetecken än tre punkter. Den blev oläsbar för mig. Boken var Planetariet av Nathalie Sarraute. Jag har tyvärr inte kvar den, annars hade jag fotat ett uppslag, eller skickat den vidare till någon som vill testa.

Anmäl
2017-08-19 16:06 #7 av: tarantass

Maja Ljungs bedömningar i följdartikeln

https://www.sydsvenskan.se/2013-07-28/overflodig-overtydlighet

delar jag inte helt. I "De trodde allt var över. Men det skulle bli en tågresa de sent skulle glömma …", där hon dömer ut punkterna som kliché och menar att meningen skulle bli rakare utan prickarna, är det kanske inte meningen att meningen ska vara rak. En del klichéer har faktiskt blivit klichéer just därför att de är verkningsfulla, och dit hör den här sorten i en thriller eller spökhistoria. Man skulle ändå kunna försöka vara originellare – men man skulle också kunna dra parallellen "vem vill vara utan en kliché som 'det var en gång' i en saga?".

I "Simning, fäktning, pingis ... aldrig är det annat än sport på tv", där hon menar att det bleve tydligare och roligare om man nämnde några fler idrotter i stället, beror det ju på hur rappt det ska vara och hur exakt eller intresserad man vill ge sken av att vara. Är det en talad replik som återges kan det också vara precis så personen sa (i verkligheten eller i författarens huvud), inklusive det dröjande som punkterna antyder.

Ett alternativ hon inte nämner är tankstreck: "Simning, fäktning, pingis – aldrig är det annat än sport på tv". Det antyder, åtminstone för mig, en normal paus mellan uppräkning och slutsats – en som inte för den skull är dröjande eller tveksam. Eller paff, som punkterna kan antyda i första exemplet "Bulgarien ... ja, varför inte? Vi behöver semester". (Jämför "Bulgarien – ja, varför inte? Vi behöver semester" eller "Bulgarien? Ja, varför inte – vi behöver semester".

Att en person inte kan "tänka prickar" håller jag inte med om. Ljung nämner själv i första exemplet att de kan vara bra för att återge dröjande eller överraskning. Sinister antydan är en annan möjlighet. En sådan kan till och med förvandla klichén "ha en bra dag" (en kliché jag för övrigt avskyr) till något gastkramande Hitchcockskt – även om det inte är så punkterna brukar användas där. Så har vi blinkningen eller den outskrivna humoristiska (/ ekivoka osv.) knorren eller den långsamt utdöende repliken; kanske finns det mer.

Även om det är en förträfflig tumregel att vara sparsammare med att låta interpunktionen bära betydelser ju ambitiösare "litterärt" man skriver, och hellre arbeta med språket "i sig självt", klarar man sig inte helt utan interpunktion. Vissa saker kan bara åstadkommas genom den.

Som med så mycket annat kommer det alltså lika väl an på hur genomtänkt och känsligt man använder punkterna som på hur mycket.

Anmäl
2017-08-19 17:43 #8 av: Magi-cat

Äsch, jag tänker fortsätta pricka! Tummen upp Eftersom jag själv får välja...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-08-20 13:02 #9 av: Effie

Tillräckligt ofta för att jag känner att jag ska begränsa det. Punkt :-)

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2017-09-05 12:20 #10 av: GardenTourist

att man skriver med tre punker, säger det något om en som person?

lite random fråga bara. Generad

Jag använder nog det ibland. Men inte så ofta.

men jag använder mycket smiles så jag inte feltolkas Gapskrattar

Anmäl
2017-09-05 13:45 #11 av: tarantass

Allt säger något om en person… men vad… är man för lat att tänka färdigt en tanke… ser man för många nyanser… skriver man så jämt eller råkar läsaren bara se ens text i ett sammanhang ledigt nog att man ska ta sig rätten att vara lite mindre formell… vad skulle förresten motsvarigheten till en grafolog, fast för själva språket och interpunktionen, säga om hur personer skriver…

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.