Aktuellt, evenemang, kurser och diskussioner

Bibliotekstatistik

2017-05-24 07:47 #0 av: parsley

E-lånen, dvs lån av elektroniska böcker som man läser på  t ex dator eller platta, ökar och de fysiska boklånen minskar, samtidigt som antalet besök på biblioteken minskar, enligt aktuell statistik. Det totala antalet boklån har minskat, eftersom e-böckernas andel är mindre än de fysiska böckerna.  

Beror det på att ljudbokstjänster typ Storytel  tagit över en del av bibliotekens roll,  att vissa bibliotek har ett maxtak för antal e-lån, folk väljer att köpa eller att man helt enkelt konsumerar färre böcker? Jag tror att flera olika faktorer samverkar. 

Anmäl
2017-05-24 07:57 #1 av: Magi-cat

Jag tror också att flera faktorer samverkar. Inte att förglömma så har antalet bibliotek minskat. Vart fjärde av landets bibliotek har försvunnit de senaste 20 åren. Skolbibliotek saknas ibland, trots att lagen föreskriver att eleverna ska ha tillgång till det eller så är de ibland inte bemannade. Sjukhusbibliotek försvinner också.

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.