Skrivtävlingar, publiceringsmöjligheter, stipendier

Förlag eller ge ut själv?

2016-08-24 19:53 #0 av: IceTee

Vad är egentligen "bäst" enligt er? Har någon här gett ut en bok? I så fall- vad valde ni för tillvägagångssätt?

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2016-08-24 21:14 #1 av: parsley

Ger du ut via förlag så sköter de en stor del av det praktiska arbetet med att få till en färdig bok, t ex kontakt med formgivare för omslag, redaktör som granskar texten, korrlekturläsning, tryck, lagerhållning och distribution.  Det finns en del sk hybridförlag som kan erbjuda de här tjänsterna mot avgift och rena egenutgivningstjänster, där man får sköta det själv eller själv välja att anlita någon som gör det.

Ger man ut på egen hand och trycker en upplaga, så måste man ligga ute med pengar och sälja ett visst antal böcker för att inte gå med förlust. Tror man måste trycka omkring 800 ex och sälja hälften av dem för att gå plus-minus noll. Det finns också print-on-demandtjänster där boken i princip säljs till självkostnadspris till konsument. Liten vinst till författaren, men också såg ekonomisk risk.

Blir man antagen av förlag så tycker jag man ska ta den chansen, under förutsättning att förlaget känns seriöst, om man inte väldigt gärna vill driva förlag och sköta hela biten kring bokutgivning på egen hand. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.