2014-04-13 14:29 #0 av: parsley

En längre text utvecklas i olika faser under tiden man arbetar på den.

Jag arbetar så här: 

Steg 1: idén, den kommer ofta oväntat och triggas av något runt omkring mig. Sedan går jag och vrider och vänder på den tills jag får en ram för vad som ska hända och i vilken ordning.

Steg 2: Få ner allt på papper. Först börjar jag med ramen, skriver ner viktiga personer, platser, händelser och filar på namn osv. Max 1 A4 sida.

Steg 3: Skriva. Nu skapar jag berättelsen och för mig är det viktigt att få ner det jag ser i huvudet som en film. Nu kommer alla detaljer, lite nya inslag osv. Men allt bara åker ner på pappret.

Steg 4: Läsa och granska. nu läser jag igenom det jag skrivit, förbättrar, ändrar osv. Ganska mycket arbete ligger här då jag som sagt ofta bara slänger ner saker på papper. Här krävs att man arbetar mer med ordval, grammatik, flödet i historien osv. Sådant jag egentligen inte bryr mig om i steg 3.

Steg 5: Låta någon annan titta på det. Ofta är jag själv nöjd eller nästan nöjd med texten, eller så har jag fastnat totalt. Jag har lagt ut texter här för hjälp, på andra internetsidor och jag har bett vänner och familj läsa. Lite beroende på vilken text det är. Så får man fundera på de olika förslagen man får, om folk fattar vad det är man vill förmedla, om inte - varför? Om man vill ta och ändra på det de föreslår osv.

Sedan känns texten färdig. Men jag kan säga att steg 3-5 upprepas många gånger för mig. Det är sällan jag skriver en text från början till slut, utan jag skriver ett par kapitel, läser igenom, arbetar, låter andra läsa. börjar på nästa kapitel osv. Til lslut har alla kapitel lästs och bearbetas ett par gången om.  

Texten ovan är ursprungligen ett trådsvar från vår medlem LinaLJ i den här tråden.

http://skrivlust.ifokus.se/discussions/533568728e0e746840000c40-utveckla-platt-text?discussions-2