Noveller/romaner

Att starta förlag

2013-02-03 10:49 #0 av: parsley

Vår medlem Zynell har delat med sig av sina erfarenheter av att starta bokförlag.

ATT STARTA FÖRLAG

Jag har lärt mig mycket på kort tid om hur man driver förlag, men samtidigt sökte jag efter information under en lång tid innan jag skickade in min ansökan till Skatteverket.

Det krävs inte mycket för att driva förlag. Idag behöver man bara en dator och Internet för att få det att fungera. Men man kan ändå räkna med höga utgifter till en början, även om man inte har en lokal.


LAYOUTPROGRAM


Till en början måste man ha ett bra layoutprogram som hjälper en att skapa trycksaker. Jag använder mig av INDESIGN. Med det skapar jag mina inlagor, bestämmer marginaler, bokens storlek och så vidare. Nackdelen är att programmet kostar runt 8000 kronor. Det är en kostnad man måste vara beredd att lägga ut om man vill använda sig av Indesign. Dessutom tillkommer kurskostnader på cirka 3000-5000 kronor. Kurser går att hitta hos till exempel Folkhögskolan. Självklart kan man lära sig använda programmet på egen hand, men då får man räkna med att det tar tid.


GRAFISK DESIGNER/PHOTOSHOP


Är man dessutom inte intresserad av att anlita  en grafisk designer behöver man köpa till exempel PHOTOSHOP för att göra omslag. Photoshop kostar runt 8000 kronor exklusive kurskostnader. Ibland kan det krävas fler program än bara Photoshop.
Jag har valt att anlita en grafisk designer. Här i Sverige kan det kosta flera tusen för att få ett omslag gjort, så jag valde att söka mig till utlandet. I Amerika hittade jag en tjej som heter Donna. Hon har gjort omslag till flertalet engelska böcker som jag har läst och hennes arbete tilltalar mig. Hon är en väldigt trevlig person och arbetar snabbt. Samarbetet med henne har gått som på räls och det har aldrig uppstått några problem. Jag kommer definitivt att vända mig till henne igen när det är dags att göra fler omslag. Här är adressen till hennesHEMSIDA. För cirka 1000 kronor får man två omslag, ett omslag för en e-bok och ett för en tryckt bok.


TRYCKERI


En annan sak man måste tänka på är att välja ett bra tryckeri om man ska trycka böcker. Det finns många tryckerier där ute och jag föreslår att man vänder sig till så många man hittar och beger offerter samt provexemplar på en bok de tryckt innan man anlitar dem.


E-BÖCKER


Om man istället vill ge ut e-böcker finns det flera olika sätt att gå till väga. Antagligen fler än vad jag själv hittills upptäckt. Man kan till exempel göra allt själv på layoutprogram som Indesign eller så kan man ta hjälp av bland annat PUBLIT (svensk), LULU, AMAZONeller SMASHWORDS. Vissa av dessa kan även hjälpa en med att trycka böcker.

Hoppas denna lilla sammanställning är till hjälp! :)

Min bok "Dödens gåva" är en vikingatida berättelse om omöjlig kärlek, en mörk förbannelse och om att ha hopp när inget hopp finns kvar.

VAR MED OCH TÄVLA OM BOKEN "DÖDENS GÅVA".

Mer information finns här: Nellie C Lind

På Facebook: Nellie C Lind

 

 

Anmäl
2013-03-02 18:56 #1 av: mollymay

Bra inlägg! Men delen om hur man får böckerna sålda/upptäckta fattas Skrattar

/Malin, medarbetare på Bulldogg iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.