2012-04-13 09:51 #0 av: parsley

Det finns professionella spökskrivare som skriver texter åt andra och får betalt för det. Den här artikeln handlar om vad du ska tänka på om någon ber dig skriva åt dem och t ex berätta deras historia på hobbynivå eller vänner emellan.

Det finns personer som arbetar proffesionellt som spökskrivare eller skriver tillsammans med andra. De har vanligtvis eget företag och får betalt av sina uppdragsgivare. Spökskrivandet kombineras ofta med andra skribentuppdrag. Kändisars självbiografier är exempel på böcker som kan vara spökskrivna eller skrivna i samarbete med någon.

Att anlita en proffesionell spökskrivare kostar en del pengar. Spökskrivaren ska ha lön, betala skatt och sociala avgifter. Att skriva en hel bok tar ganska lång tid. De som arbetar yrkesmässigt med spökskrivning brukar upprätta kontrakt där det klart framgår vad som gäller för resp uppdrag.

Den som är intresserad av att skriva kan få förfrågningar från släkt eller bekanta att t ex skriva deras historia. Erbjudandet kan kännas lockande av flera olika skäl. Historien kan kännas angelägen att berätta. Du får den "gratis" genom dina kontakter. Det kan kännas värdefullt för dig att ha en bok att hänvisa till i ditt CV. Du kanske vill hjälpa dina vänner att formulera sig.

Innan du åtar dig att hjälpa vänner att skriva så finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

  • Vilket syfte har berättelsen? Ska det bli ett dokument som ska stanna inom familjen eller den närmaste bekantskapskretsen eller ska ni skriva en bok och försöka få den utgiven?
  • Hur omfattande ska det skrivna bli?
  • Hur lång tid tror du att det kommer att ta att skriva?
  • Hur ska ni göra med kostnader och intäkter?
  • Vad händer om historien blir en bestseller? Du kanske inte fått betalt för att skriva, eftersom du fått historien gratis. Den som du skrivit åt kanske känner sig lurad rent ekonomiskt.
  • Vad händer om du av någon anledning inte kan fullfölja det du lovat och inte får färdigt texten?