Annons:
Etiketterskrivteknik-tipsskrivtävlingar-stipendier
Läst 8134 ggr
emsems
9/17/07, 10:47 AM

Frilansare som får tidningen att snurra

Det finns många av dem. De behövs. De uppskattas. De jobbar hårt och tjänar bra. Våra älskade frilansare! Här är några tips till dig som vill jobba som frilansare.

Alla frilansare jag kommit i kontakt med under tiden med tidningsarbete är helt otroligt. Många är dem och otroligt uppskattade. Att kunna ringa någon och be om ett repotage inom ett visst datum och för en viss lön.

Är du intresserad av att jobba som frilansskribent? Det finns många tips du kan ta till vara på, här kommer några.

  1. **Att hålla vad man lovat
    **När en tidning ringer dig och vill köpa ett reportage så har dom till fullo räknat med ditt bidrag. Har du sagt att en viss sak ska innehålla vissa delar, vara klar till en specifik tid och kosta en bestämd kostnad så är det bara att hålla det. Inga ursäkter eller undanflykter är okej. Med vissa undantag, givetvis!
  2. Fotograferande
    En bild säger mer än tusen ord, brukar man säga. Att lämna in ett arbete med dåliga bilder förstör hela repotaget, och ofta finns inte tid eller möjlighet att fota igen. Se till att ha en bra kamera, gott om batteri, plats på kortet och en god planering. Se till att du vet innan vad du vill ha för bild, och vad den skall visa. Se till att få bilden lika bra som tanken.
  3. **Priser
    **Kom överens med din kontakt på tidningen vad som gäller. Vilket är priset för texten och bilderna? Vissa företag ger betalt per timme, vissa per ord och bild. Se till att ha ett pris klart redan innan ni skakar hand på arbetet.
  4. **F-skatt
    **Många frilansare har F-skattsedel. Det är absolut ett plus för de flesta tidningarna att kunna beställa via frilansare med F-skatt. Många företag beställer endast material av dem. Så vill du vara en seriös frilansare är det absolut något att se över.
  5. Små självklara tips

Vissa saker är otroligt störande för den som skall korrekturläsa din text. Dessa saker är när skribenten har gjort slarvfel som tex inte kontrollerat stavningen, fel uppbyggda meningar eller när repliker skrivs fel (man trycker "Ctrl" + "-" på sifferbordet). Detta tar tid för korrekturläsaren att ändra och känns oseriöst gjort. Kolla att du gjort lagomt långa meningar, inte upprepar dig eller missat något.

  1. **Visa att du finns!
    **Inget företag kommer leta upp dig och ringa. Du måste själv visa att du finns till olika redaktioner. Ring upp redaktören och säg vad du vill skriva om, hur du kan bli kontaktad och svara på frågor. Mail är lätt att missa eller glömma bort, ett samtal är intressant och ger en mycket större vilja att anlita.

Följ dessa tips, blanda med lite sunt förnuft och skrivargläjde så kommer du säkert bli framgångsrik frilansjournalist.

Lycka till!

Emma, Sajtvärd Skrivlust.iFokus

Av: EmmaL

Datum för publicering

  • 2007-09-17
  • Redigerat 9/2/22, 8:11 AM av Syntium
Annons:
johan
9/18/07, 12:50 AM
#1

Ungefär hur mycket brukar tidningar betala för olika typer av repotage?

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

emsems
9/18/07, 10:39 AM
#2

beror helt på tidning coh vad de ska göra… men man brukar väl räkna med är det 750 kr timmen tror jag. har även jobbat åt företag som betalat per ord + bilder. då fick jag 2 kr per ord och 250-300 kr per bild.

Jag brukar oftast ge 2250 för en sidas repotage med bilder.

Niklas
9/23/07, 8:09 AM
#3

Intressant läsning.

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

vanessa
9/23/07, 1:26 PM
#4

När du gör en sida tar du då bilderna själv?  Då borde du även få pengar som fotograf. Då känns 2250 kr lite, i mina ögon. Men det är bra att veta, ifall jag åter ger mig in i skrivbranschen igen. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

emsems
9/24/07, 11:16 AM
#5

2250 för en sida är inte så lite eg. de går ju rätt snabbt att skriva ihop det och så kan man ofta få bilder från företagen.

men det beror ju på vilken tidning det är, det här är ju en lokal tidning, skriver man för typ expressen är det säkert mycket bättre betalt

Anne
9/26/07, 10:54 PM
#6

jag tycker också att 2250:- är rätt okej betalt - men visst, det beror ju alltid på vad det är. Som matskribent skulle jag i alla fall känna mig nöjd. :)

Annons:
vanessa
9/26/07, 11:30 PM
#7

Jag ser det som att allt handlar om vad man skriver om. Ska jag skriva om min vardag eller något jag är väldigt bekant med så visst, en sida för 2250 kr funkar. 

Jag vill alltid ta reda på så mycket fakta som möjligt, träffa flera om ämnet och så vidare. Faktagranskande är tidskrävande, och är en artikels byggstenar, även om man sedan skriver utan att all fakta kommer fram. För varje ämne jag skriver om är jag inte insatt i. 

Vilka sorters artiklar skriver ni, och hur lång tid brukar ni lägga ner på dem? Hur insatta är ni i ämnet? För om man som Emma får 750 kr timmen, så låter 2250 lite, det är inte lång tid om man slår ihop timpengen. Men jag är nog lite trög. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

emsems
9/27/07, 10:57 AM
#8

det är väl typ 3 timmar.. men det beror ju åxå på hur man jobbar. är man snabb och van att jobba så så äre inga problem att skriva ihop en artikel på 3 timmar. jag rbukar ringa upp någon och fråga om deras åsikter å sånt å även be dem skicka pressbilder, ofta utifrån ett pressmedelande eller ett tips från någon.

vanessa
9/27/07, 3:52 PM
#9

Jag är van skribent, och kan också kunna skriva artiklar på tre timmar. Men om det gäller ämnen jag inte är så insatt i eller vet något om, så är tre timmar inte en tidsram jag uppfyller. För jag är petig med det jag gör. Och även i de bästa stunderna när tangenterna smattrar, så är tre timmar inte mycket för mig. Faktagranskande, prata med intressanta personer, skrivandet i sig tar ingen tid. Låta allt vila, sedan korrläsning, omkastning av saker. Rubriker, ingressen och slutet lägger jag extra mycket energi på. 

Vad för format ser du som en helsida som du brukar skriva. Är det till en tabloid eller en mer i A4?

Förlåt att jag skriver så mycket om detta, men vill verkligen veta. För jag är en nyfiken person som vill veta mer om allt. Det är nog den journalistiska sidan av mig :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

emsems
9/27/07, 4:45 PM
#10

tabloid eller större beroende på vilken tidning.

varför ursäktar du dig, det är väl det här som forumet är till för! =)

kanske känns som lite tid, men om du tänker så här istället: 2250 (exkl moms) för tre timmar. säg att du istället lägger ner 4 timmar… det blir ju ändå 4500 per dag i inkomst, detta gånger 5 dagar, är 22500 kr, sedan det gånger 4 veckor 90 000 kr!  (sedan dras ju avgifter och diverse, men det är ju även om du inte jobbar såå mcyket så blire ganska snabbt mycket pengar in =)

Benjy
10/22/07, 11:46 PM
#11

tack för tipsen. Frilansare är något man själv vill bli. skriv gärna mer om det, är det svårt för dom att få jobb?

emsems
10/23/07, 10:54 AM
#12

Jag har bara jobbat som frilansare under en kort period, jag hade själv inte svårt att få jobb, då jag skrev inom ett så specifikt ämne (ridsport) och därmed fick skriva en del. Men det finns många frilansare. Ett tips är att ringa runt och erbjuda sina tjänster till olika tidningar. Jag får själv några samtal då och då, sparar alla namn på en lista, och när jag söker någon som kan skriva något ringer jag och kollar. Sedan väljer man ju gärna samma person flera gånger om den gör ett bra jobb. Fråga gärna mer om du undrar något!

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
skogstrolletbarbro
6/4/08, 12:09 AM
#14

Mycket intressant tråd. Jag läser och tar ivrigt åt mig av all information. Jag har själv funderat mycket på att frilansa. Skulle vara roligt.

Faktiskt så har jag meddelat mitt intresse till Norra Västerbotten och de skulle lägga om tidningens utseende i höst. Var intresserad av mig som skribent. men kunde inte säga något säkert nu. De skulle höra av sig sedan.

Kan man skriva om något intressant som man läst om. Skaffa sig mer information om just den saken? Även om man inte har så mycket kunskap i ämnet från början?

Hur brukar det gå till att få en bild? Måste man i regel betala för att få tillgång till den?

emsems
8/12/08, 11:39 AM
#15

Hej Barbro! För att svara på dina frågor; Visst kan man skriva om något man läst om, det man rbukar göra är att försöka hitta mer info om saken, leta på internet, i tidningar/böcker och dyl, sedan brukar man vanligtvis leta reda på någon person man kan prata med som ofta kan komma med jättebra saker. Ingen ha rju mycket kunskap av allt fårn början, men man få rju kunskap av att fråga, läsa och lära sig, visst?
Ang bilder. Frilansare brukar ofta måsta fota själva. Dettta kan vara ett problem då man sällan har en riktigt bra kamera som kan ta dels högupplösta bilder som duger för tryck, men även att kvalitén inte är vad redaktören önskar. Ibland kan det finnas bilder hos företaget/personen/annat som de kan dela med sig av gratis, ibalnd får man betala, men oftast är det en själv som får fota. Kanske kan man på större tidningar få låna med sig en fotograf från dem, det har jag inte så bra koll på tyvärr. En god idé är ialla fall att själv investera i en bra kamera samt att lära sig fota ordentligt genom att gå någon kurs. Det behöver varken vara dyrt eller ta så mycket tid, jag tro rman får igen det sedan. Hör av dig om du har fler frågor!

vanessa
8/13/08, 4:14 AM
#16

Skriv, skriv. Som journalist så skriver man väldigt ofta om saker man inte är insatt i. Så leta reda på något att skriva  om. Gärna om saker som är väldigt lokala. Intresset för lokal är stort.

När du var i kontakt med dem, skickade du in material som du gjort? För det är det bästa sättet att få dem att minnas dig. Och stoppa inte texterna i så fall i ett tråkigt vanlig kuvert, utan i något kuvert med annan färg eller något som sticker ut på ett eller annat sätt. Då hamnar du snabbare högra upp i högen.

Lycka till. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

parsley
3/16/09, 9:33 PM
#17

http://www.corren.se/archive/2009/2/28/k4hg6zpeeh8e0nh.xml

Hur bra kamera måste man ha? Måste man ha en systemkamera eller räcker det med en bra kompaktkamera med 4 megapixel.

Jag brukar medverka i en del föreningstidskrifter. Den ena kräver att bilder ska vara tagna med 4 megapixel för att kunna publicera  i färg, den andra tidskriften har publicerat färgbilder tagna med min gamla 3,2 megapixels kamera med mkt bra resultat. 

Det händer att jag stöter på journalister från lokalpressen i samband med marsvinsutställningar. Ibland kommer en fotograf med riktigt bra kamera och 50 cm långt objektiv med, ibland fotar skribenten själv med en kompaktkamera. Just marsvinsutställningar är svårfotade och det brukar synas skillnad på bilder tagna med en systemkamera och en kompaktkamera. Utställningarna hålls inomhus, belysningen är dålig och vare sig marsvinen eller deras ägare brukar posera någon längre stund inför kameran. Bifogar en länk till corren med bilder från en marsvinsutställning, tagna av tidningens fotograf.  http://www.corren.se/archive/2009/2/28/k4hg6zpeeh8e0nh.xml

Jag har kompisar som vill att jag ska skriva om deras bilar för olika biltidningar. Är det bara att ringa och fråga tidningarna om de är intresserade? Vill de se något arbetsprov el dyl först?

vanessa
3/22/09, 12:46 AM
#18

De vill egentligen ha en färdig artikel som de kan sätta in när som helst de har ett hålrum. Men om du har en bra idé om vilken vinkling du vill ha på artikeln så kan de nappa ändå. Men du måste ha någon vana med språket de skriver på så att säga. Läs gärna just de tidningarna och se hur det brukar vara.

Angående kamera så är jag inte rätt person att svara. Det handlar mer om dpi. Lycka till. /Kata

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Upp till toppen
Annons: