Annons:
Läst 22825 ggr
Wiizy
12/7/07, 4:02 PM

<u>Hur man diktar i början.</u>

Tips på vad en dikt är. Och hur man själv skriver en egen dikt, enkelt och snabbt. :) Vill du lära dig och dikta? Läs gärna artikeln!

Vad är en dikt?
_- En dikt är en text med "känsla" i. Författaren som är ledsen, skriver en ledsen dikt. och en författare som är glad skriver en glad dikt.
_
Varför diktar man?
- Det är ett bra sätt att uttrycka sina känslor på, och tänk om du är ruskigt kär i en kille, men du vågar inte säga det. Då kan du lätt skriva en kärleksdikt och lägga i hans skåp, eller ge till honom!

Vad diktar man om?
- Vad du vill. Kanske glädje, sorg, kärlek, kärlek till djuren eller kanske fantasi Dikter? Vad betyder mest för dig? utgå från vad du vill helt enkelt. bara skriv vad du har lust för. finns inga regler på att du inte får skriva vad du vill. Låt bara fantasien sätta gränser.

Såhär gör du snabbast en dikt:

1. Välj ut om den ska vara glad, eller ledsen. Beroende på vilket humör du är, kan du välja ut dikten på. Är du ledsen kanske man inte vill ha en glad dikt? Men kom ihåg att det är Du som faktiskt bestämmer om den ska vara glad eller ledsen!

2. Ska dikten rimma? t.ex "hund - kund" ? Försök isåfall hitta orden, om den ska vara sorlig kanske du skriver "Sorg - torg" "glad - stad" eller någonting liknande. DU väljer orden själv. Och kom ihåg, Dikter behöver inte rimma, dom är lika bra utan rimmord. Om den ska rimma, behöer inte varje mening rimma utan kanske
"Idag är jag jätte glad,
för jag är på stan
tralalalal…"

3. Försök få meningar av orden du vill ha. t.ex "Idag är jag jätte glad, för jag är på stan" så försöker man få lite känsla i dikten, t.ex, en glad dikt ska ju låta glad inte "nu FAN" i texten liksom. och en ledsen dikt ska inte vara glad, det gör det bara förvirrande för läsarna. Alltså
Ledsen = man ska bli lite deppig/få ledsen känsla när man läser dikten. :-(
Glad = Man ska le/bli glad när man läser dikten. :-)

4. Skriv "ihop" hela dikten. T.ex
"Idag är jag jätte glad,
För jag är på stan.
Jag ska shoppa skor,
djur med vassa klor."

Den behöver inte vara kort, den kan vara lång också, men kom ihåg, är den FÖR lång bör du klassa den som en novell! "Mellan är bäst."

5. Skriv inte massa smalisar i dikterna, det är bara irreterande att läsa. och då tappar läsaren (oftast) genast intresset. någon smalis i början eller slutet funkar dock bra.

6. Använd små bokstäver, och punkt (.). detta blir lättare för läsarna att veta när raden tar slut. Och när nästa rad kommer, gör en ny rad. Mycket enklare att läsa!

7. Skicka gärna in dikten på Skrivlust så vi får se dom, vi kommer också kommentera dina Dikter. Och om du bör ändra någonting. så säge vi det, men kom ihåg. Din dikt är alltid finast om du själv skrivit den. huvudsaken är att du gillar den. :)

Detta är såklart inga krav på att ni ska följa, men det är ett tips för er som vill lära er att dikta. Glad

Lyka till allihopa, och glöm inte att ladda upp dikterna på Skrivlust! Flört

Av: Wiizy

Datum för publicering

  • 2007-12-07
Annons:
jn84
12/7/07, 8:26 PM
#1

Men inte rimmar väl glad på stan? ;)

jn84
12/7/07, 8:26 PM
#2

Trevlig artikel i övrigt! Hoppas vi får se lite fler Dikter snart! :)

Wiizy
12/8/07, 12:10 AM
#3

nope, vet :P men nått behövdes ju skrivas ! xD

vanessa
12/8/07, 2:49 AM
#4

Kul att läsa! Själv så har jag också fått lära mig att man ska forma Dikter med andra ord än de man i vanliga fall så ofta använder. Som ger mer en bild av det man menar.

För att beskriva en relations upp och nedgångar, kanske man skriver "Min kärlek, en konstig tango. En tango som gick i otakt." Allt påhittat just nu.

Det har i varje fall jag lärt mig, att man försöker beskriva saker på ett annorlunda sätt, som ger en bild av det hela ändå. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

SusanneStromstedt
12/8/07, 9:41 AM
#5

Du är ju jätteduktig Wiizy!

Bra att du skriver om detta.Det är säkert många som inte vet hur dom ska börja…

Wiizy
12/8/07, 11:17 AM
#6

Tack allihopa…

Annons:
emsems
12/10/07, 10:08 AM
#7

Bra =) Nu vet jag iaf vad det handlar om! haha

Wiizy
12/15/07, 12:06 AM
#8

Hahhaaha, vad bra Emma. ;)

Migoff
12/20/07, 12:57 PM
#9

En liten dikt:

Kylan kommer krypande, vass, stickande. Vit snö faller från himlen, lägger sig som ett iskallt täcke över allt levande. Långt borta i fjärran ylar vargen och snart fylls hela skogarna av svar. Flickan springer, hjärtat uppe i halsgropen. De får inte ta henne, de kan inte döda ett barn! Flämtande andetag bakom henne. Tassar mot iskall snö. Hon faller, i en evighet. Plötsligt är alla där, cirklar långsamt runt henne. Flickan fäller en tår, den blir till is innan den nuddar marken. En varg hoppar på henne, sedan en till. Ett långt, utdraget skrik ger hon ifrån sig. Sedan blir alt svart. Kyla, isande kyla, mjuka kalla snö!

Lite skum:P 

Wiizy
12/21/07, 1:09 PM
#10

#9 - Du ska inte klistra in Dikter Här i denna tråden. utan skapa egna… :)  Men det är lätt hänt att man missuppfattar. :-) Skriv den i en helt "egen" tråd istället, så har vi denna som artikel bara… :D inget illa menat. ^^

HILLGRIM
2/7/08, 3:33 AM
#11

Hahah! Allvarligt. Givetvis är det tacknämligt och välmenat att skriva en manual för hur diktning går till, men det kan stjälpa också.

 För någon på mellanstadiet tycker jag det var en bra introduktion. Men för oss vuxna med utvecklad känsla för stilistik och ett rustikt ordförråd. Njaaa …

 Lite för basalt för min smak. Vill inte mobbas, men däremot är det alltid gynnsamt att fara med sanning, och ett öppet och fritt diskussionsklimat där olika tankegångar kommer till tals är också alltid det mest vitala.

devildaughter
2/7/08, 8:50 AM
#12

måste påpeka att en typ av Dikter (tror det heter BEAT) skrivs inte med små bokstäver (man blandar. mitt i allting kan det komma ett SKRIK, ja, ett sånt).
men, bra att det finns en sån här också!

emsems
2/7/08, 9:55 AM
#13

#11, intressant =) Får vi läsa något som du skrivit?

Annons:
HILLGRIM
2/7/08, 10:52 PM
#14

# 13: Ahrå, jag kan med lätthet droppa en dikt eller två här om det är något som efterfrågas. Visst.

Ska jag droppa den i denna tråd, eller tycker du att det är bättre att starta en ny tråd? En ny tråd va?

vanessa
2/7/08, 11:46 PM
#15

Ny tråd med ditt namn Som Hillgrims dikter/texter eller liknande. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Wiizy
2/9/08, 6:37 PM
#16

#11 - Tja, kritik är alltid bra & ha.

#12 - Jo, jag vet. :)  Kanske bör skriva till det igentligen?

devildaughter
2/10/08, 11:45 AM
#17

16# nåväl, då får du fullt upp med att leta upp en massa olika diktsätt. haiuku är ju också väldigt vanligt så jag blev lite förvånad när det inte stod med.

vanessa
2/10/08, 7:12 PM
#18

Kan inte ni som känner till andra diktsätt skriva om det? Det vore perfekt, för vi som håller i sajten som kan långt ifrån allt. Och skrivande kan man aldrig bli färdig i. Skriv gärna om det, med trådtitel på själva diktsättet. Det vore väldigt givande, så jag tackar på förhand. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Wiizy
2/10/08, 9:08 PM
#19

#17 - Fast å andra sidan var detta mer hur man börjae med själva diktandet. :-)

#18 - Jo, precis! :-)

SusanneStromstedt
2/11/08, 12:15 PM
#20

#11 och 17

Det är ju inte alla,inte ens vuxna som vet hur man skriver en dikt.Så jag tycker att det är bra att Wizy tar upp detta ämne.

Det är svårt att starta diktandet med en Haiku,när man inte vet hur en vanlig dikt skrivs ens,eller hur?

Susanne

Annons:
vanessa
2/11/08, 2:34 PM
#21

Nu säger jag stopp här. Diskussioner om denna artikel kan ni sköta vid sidan om, på pm. För vi andra är ärligt talat inte intresserade av den debatten.

Ni som skriver vet hur viktiga ord är. Hur bestående de är. Så skriver man något i stunden, och publicerar det så betyder det också att det finns framöver. Tänk även på åldrar på personer som skriver här. De som är skrivintresserade orkar knappast med tjafs om olika diktsätt. Istället och mycket bättre är att skriva trådar om de olika stilarna, bidra med kunskapen som ni har. Ser fram mot dem. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

smalltowndude
5/3/08, 2:03 AM
#22

Får jag fråga vad en smalis är? x)

Wiizy
5/4/08, 4:04 PM
#23

#22 - Det heter inte "smalis" igentligen, just nu minns jag inet vad det heter. Men det är ju domma ":)" "=)" ":P" man kallar för smalisar. (Eller nej, heter nått annat men man kan kalla dom för smalisar med.) ;P

Creation
5/4/08, 5:40 PM
#24

Jag skriver det som "smiley" jag ;)
Har lite engelska i mig x)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Wiizy
5/4/08, 11:09 PM
#25

Det heter Emoticon kom jag nyss på ;P

Upp till toppen
Annons: