Noveller/romaner

<u>Lämna verk på förlag</u>

2008-02-12 00:54 #0 av: vanessa

Du är färdig med det som känns som ditt livs verk. Hällt ur dig alla känslor och låtit dem rinna ner till tangentbordet och in i datorns minne. Skrivit ut allt och funderar nu på var du ska skicka det. Då börjar faktiskt nästa steg i ditt arbete.

Du vill kanske att andra ska läsa det ultimata arbetet du gjort. Men vet inte hur du ska få ut den till alla. En variant är att hitta ett bokförlag. Det finns en massa i Sverige. Läs på om dem. Vilka släpper böcker inom genren du skriver inom. Vilka kan ha intresse för den, om nu de inte har släppt så många böcker av den stilen.

Du kan dels surfa och hitta bokförlagen, eller beställa en handbok som heter Massmedia och täcker flera områden. Massmedia: handbok för journalister, informatörer och andra som följer press, radio och TV. Slutsålt på många ställen.

Du känner att det är färdigt att skaffa kuverten och stoppa ner texten i den.  Stanna till en stund. Har du skrivit dubbelt radavstånd? Om inte, gå in på datorn och fixa det. Du skriver bara på en sida, inte på båda. Skicka inte cd-skiva, usb-minnen och annat. De vill inte utsätta sin dator för virus, samt varför ska de skriva ut materialet?

Så, nu har du skrivit ut allt. Med dubbelt radavstånd, på en sida, häftat ihop det hela. Hmm, vad mer? Jo, stick ner ett förfrankerat kuvert så att de kan skicka tillbaka manuset. Varför då? Dels så är det inte alla förlag som är gjorda av pengar, men det är också en vänlig gest som visar hur professionell du är. Alla plus är bra.

Var beredd på att bli refuserad. Gång på gång. Många förlag skickar svar tillbaka där de skriver om vad de ansåg bra, mindre bra. saker du kan ändra eller tänka på. Vissa förlag gör det inte. Vilket inte beror på att det du skrivit är dåligt, men tidsbrist. Tänk på att det är bättre att bli refuserad än få en mindre bra text publicerad. För det är inte kul.

Tänk på andra som blivit refuserade och ratade. Bonniers ville inte ha Astrid Lindgren, vilket Raben & Sjögren inte hade problem med. Gissa vilka som än i dag känner sig bittra över den refuseringen. Inte var det Astrid Lindgren. När Rolling Stones skulle spela in och nå land och rike runt så frågade bolaget om de möjligtvis kunde sparka han med de stora läpparna - Mick Jagger. Vilka lever och frodas idag? Jo, Rolling Stones och Mick Jagger.

Sedan tycker jag att kuvertet du skickar det hela i ska sticka ut lite. Så att den ser lite attraktiv ut och inte för alldaglig. Men gå inte för långt. Det kan räcka med att ha ett kuvert i annan färg.

Och glöm inte, du kan trycka boken själv. Så inget är omöjligt så länge viljan och tron finns hos dig. Då kan inget stoppa dig.

Lycka till. /Vanessa

Av: vanessa

Datum för publicering

  • 2008-02-11

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-02-12 08:10 #1 av: SusanneStromstedt

Man kan få tips på bra förlag av andra författare också..

Inga-Lill Tidström tipsade mig och jag är nog nöjd med mitt förlag,kan man säga../Susanne

Anmäl
2008-02-12 09:35 #2 av: Madde80

Vad bra med en artikel om detta, Vanessa! Och jag läste precis på Rabén & Sjögrens hemsida att man kan förvänta sig en 3 månaders väntetid innan man får tillbaka ett svar - det är lååång tid för en otålig författare som vill ha respons på sitt verk, tänk vad mycket bitande naglarna får stå ut med :).

Skall man skicka ut till många förlag samtidigt, för att kunna jämföra eventuella arvoden, eller är det bättre att vänta ut dem ett och ett för att inte verka flyktig och oseriös?

(Och tack för tipset om förlag, Susanne :). Jag skall ha det i tankarna om det fortfarande finns kvar när det kan bli aktuellt - om några år :) )

Anmäl
2008-02-12 10:42 #3 av: emsems

Jättebra att du skrivit detta! Då kasnke vi kan tagga fler att släppa sina verk.

Anmäl
2008-02-12 14:26 #4 av: vanessa

#3 Skicka till alla förlag som känns passande samtidigt. Annars hinner man gå i pension om man ska vänta på svar från en i taget. Och hur skulle de veta att du skickat till andra förlag? Om det sedan blir slagsmål om dig, då kan du berätta det för de förlagen. Som ett säljknep.

Det känns som att du riktar dig på fel sak, arvoden. Det är inte det viktigaste i mina ögon, utan att få den hjälp, stöd som man behöver och bli publicerad i slutändan. Att den som bearbetar ens text, fixar layout med mera på bästa sätt. Men det är jag det :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-02-12 19:38 #5 av: precis

#2 jag tror att 3 månader är oerhört optimistiskt räknat. Många andra förlag har inte så många personer som provläser, alla drivor med text som kommer in, (många av skivbolagen har slutat lyssna av alla demos som de får) så räkna med minst 6 månader upp till ett år innan du kan förvänta dig nån respons. å andra sidan, skulle någon höra av sig snabbt, så är ju det en bonus, och bevis på att det var nåt i det du skrev som slog an en ton.

Anmäl
2008-02-15 12:23 #6 av: Madde80

#4 Jag kan se att mina inlägg ser ut som om jag bara är intresserad av pengar. Så är naturligtvis inte fallet - jag avskyr att bråka om pengar och tycker att det är något av det minst viktiga på jorden. Men om jag väl har jobbat för att komma in på ett förlag så vill jag nog ha en hygglig bit av kakan. Det kan komma sig av att jag har varit del av den hårda online-fantasyartistvärlden i ett tiotal år, där man blir skälld på för att man inte jobbar för andra gratis, att man inte blir överlycklig när man får möjlighet att måla en åt dem personlig bild som de sedan visar upp. Publicitet är bra, men jag jobbar inte gratis för det...

Nu tror jag inte att förlag är blodtörstande iglar som skor sig på svältande författare, men jag är ändå trött på att hunsas med och se hur framtid och belöning jag trodde att jag skulle få uteblir... (Jag jobbar för en lön som inte är dålig i sig, men som är tusenlappar under mina kollegors lön, för att jag har svårt att stå på mig och ta för mig. I nästa skede av mitt liv, om jag någonsin blir en förlagspublicerad författare, så vill jag inte ha det så.)

Ta det jag säger med en nypa salt - jag är faktiskt en rätt så positiv tjej, som anpassar mig till det mesta som kommer i min väg :). Jag är bara van vid att stå på egna ben, och om jag lägger en del av min framtid i ett förlags händer, så vill jag inte att de får mer ut av mig än vad jag känner att jag får av dem - naturligtvis inräknat hjälp och stöd, som de skall ha mycket för :).

#5 Jag tror dig - jag skulle inte vilja sitta i deras sits, och se hur högarna med mer eller mindre bra berättelser växte omkring mig. Om man väl kommer in på ett förlag så är väntan väl värd. Det som är surt är väl att stå där efter ett par år av nekanden och känna att de åren kunde ha använts på bättre sätt, om man tagit saken i egna händer. Men det är lätt att vara efterklok...

Anmäl
2008-03-25 00:51 #7 av: skogstrolletbarbro

Jag ska få min bok utgiven i vår, på förlaget Ord&Visor i Skellefteå. Det känns som en ynnest för de satsar på kvalité och vill inte ge ut mindre välskrivna manus. Jag får betala för min upplaga själv men hälften nu vid inändandet av manuset till tryckeriet och hälften 3 veckor efter att jag fått tag i mina böcker. Jag tycker deras villkor är mycket bra och går boken bra att sälja så får jag en rejäl vinst på det hela.

Det behövs, inte minst som uppmuntran, efter 15 års intervjuande och skrivande.

Sedan jag hade mitt manus klart så skickade jag in det till Norstedts förlag men efter 2 månader så kom det ett brev med manuset i retur. Då hade jag redan väntat hela sommaren, semestertider och sånt först och sedan 2 månader till. Jag var otålig och ville att det skulle börja hända saker. Eftersom när jag var i kontakt med olika personer insätta i mitt ämne, så rådde de mig till att kontakta Ord&Visor. Två andra förlag ville att jag skulle komma in med fler uppgifter fast de kunde inte lova någonting ändå. Då ledsnade jag på allt "kanske" och skickade in mitt manus till Skellefteåförlaget. Fick oerhört positivt besked därifrån efter jul och då bestämde jag mig.

Jag får bekosta tryckningen själv men de hjälper till oerhört mycket, med hur boken ska se ut. Hur man ska sälja den. Man får feedback och man kan rådfråga dem. Man får kontaktlistor på bra kontakter och de anmäler i sin tur boken till olika ställen som bibliotekstjänst och liknande. En del av upplagan behåller de och säljer i mitt ställe.

Jag tycker precis som #4 att det viktiga är att man blir tagen på allvar av förlaget och att man kan samarbeta med dem på alla plan. Att de är seriösa och vill göra ett så bra arbete som det är möjligt. Det är en trygghet som är guld värd, tycker jag.

Anmäl
2008-03-25 01:24 #8 av: vanessa

Underbart att du får det stöd du vill ha. Själv så känner jag att tillsammans med de som kan andra delar skapar fulländning. Tryggheten är viktig även för mig.

Jag har inte skickat in bokmanus, ännu, men ett kortfilmsmanus. Fick tillbaka den, men med konstruktiv kritik som jag tog till mitt hjärta, samt att de faktist gillade genomförandet, men ville att jag skulle tänka på vissa saker i historien.

Hoppas att priset är överkomligt, och att försäljningen går bra. Håller mina tummar. Berätta gärna mer när du fått boken att hålla i handen. /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-03-25 10:32 #9 av: emsems

#7, Jag skriver ju för västerbottningstidningar. Om du vill och är intresserad av att jag promotar din bok lite i tidningarna, så är det fritt fram att skicka mig rec-ex. Brukar försöka hjälpa lokala förmågor, och att du håller till på Skrivlust är väl ett plus i kanten! Hm.. Undra om du läser detta? Jag kan skicka ett PM.

Anmäl
2008-03-25 14:11 #10 av: vanessa

Det är ju perfekt, Emma. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-03-25 22:47 #11 av: skogstrolletbarbro

Hoppas att ni alla får känna känslan som kommer av att få en egen komponerad bok utgiven. Det är en otrolig, spännande och fantastiskt rolig känsla. Jag har arbetat på den i så många år men just nu känns alla timmar jag lagt ned på att få den färdig, helt klart värt besväret.

Vanessa, jag hoppas att du inte ger upp om ditt filmmanus. Så mycket slit som du säkert har lagt ner på arbetet och tror du bara helt klart på ditt projekt, så får du napp, förr eller senare.

Jag har fått många tips om att min bok borde kunnas sättas upp som film också, men jag har tyvärr inte den kunskapen om synopsis och sånt. Just nu känner jag ändå att historien får stå för sig själv ett tag. Jag vill ägna mig åt nästa. Så roligt är det, faktiskt.

Och Emma. Det är ju värt jättemycket med ditt engagemang. Helt toppen! Jag har ju skrivit ett PM åt dig, där jag förklarat mig mer. Tack än en gång!/Skogstrollet.

Anmäl
2008-03-26 07:26 #12 av: vanessa

Du behöver inte oroa dig över det manuset. Det var ett test från mina sida. Något jag slängde ur mig på några dagar. Så tänkte jag testa hur det gick. Håller nu på med bok.

Eftersom jag är copywriter så skriver jag jämt, så det blir svårt att koncentrera sig. Håller på med bakgrundsfakta och skapa tråden som ska leda genom det hela. Filmmanus lägger jag på framtiden, så det kommer :-). Men först boken.

Njut av boken, sug på den goda karamellen innan du funderar på andra saker med den. Och ska det bli synops och manus, ta kontakt med någon som kan hjälpa dig, för det är ett konststycke. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-03-26 11:28 #13 av: emsems

#11 ja, vi håller kontakten jag och du!

Anmäl
2008-03-26 16:10 #14 av: Guteillern

Hej, jag kanske borde skrivit ett nytt inlägg, men min fundering rör det bokmanus man skickar till förlaget.

Får delar av manuset vara publicerat i något sammanhan tidigare? Vad jag förstått, vilket kan vara fel, så ska insänt material inte ha varit publicerat i något annat sammanhang (t.ex. Internet).

Någon som vet?

Ammi

Anmäl
2008-03-26 23:25 #15 av: vanessa

Är det ditt eget bokmanus så är det inga problem. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-03-26 23:36 #16 av: skogstrolletbarbro

Det har jag ingen aning om men jag kan inte tro att det skulle vara något hinder. Jag har inte i alla fall hört någonting om det.

I liknande fall som mitt, där man får bekosta tryckningen själv är det ju upp till en själv om man vill publicera något som redan många har läst.

Sedan är det ju naturligtvis beroende på hur stor del av manuset du redan har låtit andra läsa och hur många som redan har tagit del av din historia.

Anmäl
2008-03-27 13:05 #17 av: Guteillern

#15 Ja, det är ett bokmanus jag håller på med.

#16 Jag har publicerat en del uppgifter på en internetsajt, innan jag fick höra att det skulle vara opublicerat och därför la allt på 'is'.

Det blir att ta tag i det igen Glad

Tackar för svaren!

Ammi

Anmäl
2008-04-16 18:07 #18 av: Abico

Vilken bra artikel :)
Själv mailade jag in mitt manus "Livets dotter" till Bonnier Carlsen. Det var låååång väntetid - men så snart jag slutade sitta och kolla min mailbox varje timma så kom det ett svar ^^
Tyvärr var dom ju inte intresserade :P

Hanna 

Anmäl
2008-04-16 20:28 #19 av: vanessa

Men det finns en massa andra bolag som kan vara intresserade. Sedan, så var det trots allt de som sa nej till Astrid Lindgren :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-04-17 01:16 #20 av: Abico

#19 - Jo, jag har mängder med adresserade kuvert här hemma, och många utskrivna manus. Men så har det bara inte blivit av att skicka iväg något mer :) Jag tror inte att det är så bra heller, vill nog lägga energi på något annat som kanske är ännu bättre ^^ Jag har ju många år på mig liksom :P

Hanna 

Anmäl
2008-04-17 11:26 #21 av: emsems

Nej men skicka iväg dem! Det gör ju inget om ingen nappar då är det bara att fortsätta med det andra du håller på med =)

Anmäl
2008-04-17 12:11 #22 av: Abico

#21 - Okej då ^^ Jag kan ju iof. prova *s*

Hanna 

Anmäl
2008-04-18 00:55 #23 av: vanessa

Det tycker jag verkligen. Lever själv efter principen: Du kan bli inlåst i ett rum om du inte öppnar dörren. Så prova, det enda du förlorar är porto och kanske vinna ett bokkontrakt. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-04-18 11:54 #24 av: Abico

#23 - Haha, jo. Det är klart ;P
Får väl ta och göra det någon dag då.

Hanna 

Anmäl
2008-04-27 12:51 #25 av: siddelina

Jättebra och läsvärd artikel Vanessa!

Anmäl
2008-04-27 19:13 #26 av: vanessa

Tack, vad snällt Siddelina. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2011-02-05 14:05 #27 av: MajaL

Bra bra artikel!

Själv har jag en lista över förlag som jag hittat på internet och som passar in i min genre. Hur brukar ni göra, skickar ni till flera förlag samtidigt?

Anmäl
2011-02-06 12:12 #28 av: parsley2

Jag tror att de flesta skickar till flera förlag samtidigt nu för tiden. Förr "fick" eller skulle man inte göra det, eftersom det ansågs hänsynslöst mot förlagen. Skickade man manus till flera förlag samtidigt så kanske en del förlag var tvungna att läsa manuset i onödan om något annat förlag redan bestämt sig för att ge ut det. Det var ju också svårare att göra manuskopior förr när man bara hade tillgång till skrivmaskin.

Däremot råder delade meningar om man ska skriva "jag har skickat mitt manus till flera förlag samtidigt" i det följebrev som skickas med manuset till förlaget.

Anmäl
2011-02-06 15:19 #29 av: MajaL

Hur gör ni då? Skriver ni något om det i följebreven?

Anmäl
2011-02-07 12:12 #30 av: parsley

http://debutantbloggen.wordpress.com/?s=följebrev

http://www.piratforlaget.se/forlaget/manus

http://skrivsidan.com/blogg/wordpress/?tag=foljebrev

Några bloggar med anknytning till förlagsvärlden om följebrev.

Personligen skulle jag skriva något i stil med "jag har har skickat in mitt manus xxxxx för bedömning till ett par olika förlag och ser framemot ett positivt svar från Er".

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.