Allmänt

<u>Jag har en dröm</u>

2008-03-22 01:09 #0 av: vanessa

Klockan 18.00, torsdagen den 4 april 1968, gick Martin Luther King ut ur sitt hotellrum 306. 18.01 sköts han genom högra sidan av sitt ansikte och föll bakåt. 19.05 dog han. 39 år gammal dog mannen som ansågs vara den fredligaste krigaren i modern tid.

Tror man på något, så är konsten att skriva tal med inlevelse hur viktigt som helst. Vi ser dagligen dåliga exempel på det. Allt från politiker till de som anser sig ha något att säga, men inte får fram budskapet.

Det var inte många år sedan det var förbjudet i många, många stater i USA för svarta att bada i samma bassänger, äta på samma restauranger och om de mördades så dömdes ingen. Fick inte sitta ner på bussen när vita behövde platsen. Och det var på en buss medborgarrättsrörelsen startade för fullt för att ta bort segregation och föra fram integration. Där alla hade lika värde. 

Martin Luther King klarade skrivandet och talframförande magnifikt. Hans tal är vida kända över världen.

Medborgarrättsrörelsen startade 1957 och Martin Luther King valdes till ordförande. Hans tal berörde åhörares hjärtan, och fick dem att stå upp i en fredlig kamp för integration och medborgarrättigheter i slutet på 1950-talet.

Han uppmärksammades över hela USA som ledare av den tretton månader långa bojkotten av busstrafiken som var en följd av att Rosa Parks vägran att sätta sig längs bak i bussen i Montgomery, Alabama; detta kallas även walk for freedom (promenad för frihet).

De hade sittprotester på restauranger och andra ställen. De gick igenom södern och mötte våld på alla sätt. De fängslades. Och Martin Luther King var först i leden, och fängslades även han. Gång på gång. Så som en ledare borde göra.

Nu till hans tal. Han var en otrolig skribent, och skrev ner allt först som han lyckades memorera.

Så till hans mest kända tal "I have a dream". Som han höll framför hundratusen människor som kommit från hela USA till Washington Monument. För att stå upp för rätten att finnas och värderas som människor.

Ur "I have a dream"
"Jag har en dröm om att mina fyra små barn en dag skall leva i en nation, där de inte bedöms efter färgen på sin hud utan efter måttet på sin karaktär."

"Jag har en dröm om att en dag, nere i Alabama med dess hätska rasister, med en guvernör vars läppar dryper av ord som medelväg och ogiltigförklarande, att en dag små svarta pojkar och små svarta flickor skall kunna fatta händerna på små vita pojkar och små vita flickor som systrar och bröder, just här i Alabama."

" Låt friheten ljuda från varje kulle och mullvadshög i Mississippi, från varje bergssluttning, låt frihetens klockor ljuda.
Och när vi låter frihetens klockor ljuda, när vi låter dem ljuda från varje by och småstad, från varje stad och stat, då kommer vi närma oss den dag när alla Guds barn - svarta människor och vita människor, judar och kristna, katoliker och protestanter - kan fatta varandras händer och stämma in i orden i en gammal negro spiritual: "Äntligen fria, äntligen fria, tack Allsmäktige Gud, äntligen är vi fria."

Nobelpris
1964 fick han Nobels fredspris, vilket inte sågs med blida ögon i många delar av USA.

Mordet på MLK
Han mördades på Lorraine Hotel, utanför rum 306 i Memphis, Tennessee, den 4 april 1968, klockan 18.01. Det var som om han förstod det redan. I sitt tal berättar han bland annat om hur färden till Memphis var, och hur de rasistiska uttalanden han hörde när han anlände. 

Ur sista talet, timmarna innan döden

"Jag vet inte vad som kommer att hända nu. Vi har hårda dagar framför oss. Men det spelar ingen roll för mig nu, för jag har varit på toppen av berget.  Som vem som helst vill jag leva ett långt liv. Men det är inget som bekymrar mig just nu. Jag vill bara följa Guds vilja, och han har låtit mig stiga upp på berget. Jag har sett över toppen och sett det förlovade landet. Så ikväll är jag lycklig. Jag oroar mig inte för någon man."

Klockan 18.00, torsdagen den 4 april 1968, gick Martin Luther King ut ur sitt hotellrum 306. 18.01 sköts han genom högra sidan av sitt ansikte och föll bakåt. 19.05 dog han. 39 år gammal dog mannen som ansågs vara den fredligaste krigaren i modern tid. /Vanessa

Relaterade länkar

Av: vanessa

Datum för publicering

  • 2008-03-21

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-03-22 23:03 #1 av: Wiizy

Ska läsa igenom noga imorgon, skummade igenom fort, men jätte bra skrivet, som vanligt Vanessa. :-)

Anmäl
2008-03-23 02:10 #2 av: Creation

Jättebra fakta! ^^ Har läst om det i skolan på engelskalektionen, men inte så ingående. :) Bra att du översatte talen, eftersom att det ingår en del svåra ord i engelska texten. Det blev lättare att läsa nu!

Du valde en superbra sak att skriva om också! MLK var en stor man, och alla borde informeras om hans existens. :)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2008-03-23 17:13 #3 av: vanessa

Creation, om du bara visste hur dina ord värmer mitt hjärta. MLK betyder väldigt mycket för mig, för min mamma är svart och kommer från Memphis, och min pappa var den klassiska svensken till utseendet. De gifte sig med varandra 1963, när det fortfarande var förbjudet i 19 stater i USA. Däribland staden mamma kom från. Men hon bodde i Chicago då. Hon var journalist och mötte bland annat MLK. Bara det att bli journalist då, var inte lätt som färgad. Så MLK betyder massor för mig personligen. Men sedan var han verkligen an av de fredligaste krigarna i människans historia. Tänk om alla som är trötta på hur världen är i dag kunde göra som han gjorde. Vad skulle makthavare göra då? 

Så tack för dina fina kommentarer, de värmer min själ som en vetekudde. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-03-23 19:08 #4 av: Creation
Det är inget att tacka för ;)
Det var ju bara sanna ord.

Man önskar ju att alla skulle kunna tänka som MLK.
För sorgligt nog är ju inte rasismen fullständigt utrotad än... :(
Men MLK förvandlade definitivt världen till något mycket bättre, det gjorde han verkligen!

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2008-03-25 10:10 #5 av: emsems

Bra text! Han får verkligen inte den uppskattning harn förtjänar. Det som slog mig när jag läste texten var, tänk om han kunde få veta nu, hur hans arbete påverkat. Det är ju nästan som han önskat nu. Visst finns fortfarande folk med stängda sinnen, men det är ju så otroligt mycket bättre än förr.

Anmäl
2008-04-04 09:12 #6 av: vanessa

Idag har det gått 40 år sedan dr. Martin Luther King mördades. Klockan 18.00, torsdagen den 4 april 1968, gick han ut ur sitt hotellrum 306. 18.01. Då sköts den fredligaste krigaren.

Mamma som var med under den tiden fick ett samtal från TV4 i går där de bad henne vara med på morgonprogrammet, vilket hon inte kunde på grund av hälsan.

Hon berättade då för dem och mig att hon bott på samma motell som honom, efter hans död, och att det hade känts konstigt och väldigt sorgligt. Hon hade även varit och lyssnat på honom i hans kyrka.

Idag var Goldmedal Gloria som jag kallar henne på TV1. Varför kallar jag henne för det? Jo, hon var med i något som kom att kallas Little Rock nine. Där de 1957 försökte gå i den vanliga skolan, där vita barn gick. (Som blev lagstadgat 1954, men inte infördes i många stater.) Det blev kravaller, nationalgard med mera.

Många år senare fick hon och de andra som gått i skolan varsin minnesguldmedalj av dåvarande president Clinton. Och den medaljen har jag fått hålla, och efter det kallar jag henne Goldmedal Gloria :-). Hon är en vän till familjen. (Nu finns det även frimärken på dem, och en staty som står utanför skolan.)

Idag har jag sorg, för jag minns mannen jag aldrig träffade, men beundrat sedan jag var liten. Han som visade att med fredlighet kan man vinna över det starkaste krafterna. /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-04-04 11:02 #7 av: emsems

Jag tycker det är underbart att du är så engagerad och emotionellt bunden till MLK och hela rörelsen. Vi bör nog alla kämpa mer för våra åsikter och för att bekämpa trångsynthet.

Anmäl
2008-04-05 02:39 #8 av: vanessa

Tack, Emma. Då MLK är en del av min bakgrund så betyder han och medborgarrättsrörelsen väldigt mycket för mig. Sedan att jag dessutom har familj och vänner som levt i den tiden och världen, gör att jag pimpar dem på information hela tiden. Måste vara jobbigt för dem :-).

Skriver dessutom en bok om mitt liv som utgår från en bok min mamma var redaktör på "Giftemål över gränserna". Det jag gör är att skriva vad resultatet blev av giftemål över gränserna blev. Väldigt bra, men samtidigt förvirrat av att inte veta riktigt var man hör hemma. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-04-06 23:14 #9 av: MOTHERS_LOVE
 Vad hemskt att någon som vill ha fred  o rättvisa på jorden ska behöva dö så där.(livet här på jorden är grymt o ännu värre tycks det bli.__snart törs man väl knappt gå ut.)
Anmäl
2008-04-07 00:59 #10 av: vanessa

Det är hemskt att han dog som han gjorde, men känner inte att rädsla och negativt tänkande ska påverka oss. Istället ska vi gå ut, öppna, glada och framförallt positiva så kan även vi vända världen.

Tänkte på hans sista tal, som han höll några timmar innan han dödades. "Jag vet inte vad som kommer att hända nu. Vi har hårda dagar framför oss. Men det spelar ingen roll för mig nu, för jag har varit på toppen av berget.  Som vem som helst vill jag leva ett långt liv. Men det är inget som bekymrar mig just nu. Jag vill bara följa Guds vilja, och han har låtit mig stiga upp på berget. Jag har sett över toppen och sett det förlovade landet. Så ikväll är jag lycklig. Jag oroar mig inte för någon man."

Han såg positivt på allt, ändå, trots att han visste att han troligen skulle mördas. Jag hyllar honom genom att tänka positivt och verkligen gå ut. Inget ska hindra en från att leva. och definitivt inte rädsla. För då har mörka maktena vunnit. /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-04-09 04:27 #11 av: vanessa

En av mina absoluta favorit grupper genom tiderna är U2. Även de har gjort en sång om Martin Luther King. Där även hans dödsdag nämns samt hans dröm som ingen kan ta ifrån honom.

Lyssna gärna på sången "Pride" som är ihopklippt med bilder från hans tid och kamp. Sedan Chicago konsert, lyssna från ca. 2.10  "Pride" ända till slutet. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-04-16 01:00 #12 av: Abico

Väldigt bra skrivet! Tänk om fler kunde tänka som honom.

Hanna 

Anmäl
2008-04-16 01:05 #13 av: Abico

#11 - Jag var nära tårar nu när jag såg den första videon. Med ens inser jag vilken stor man Martin Luther King var, det visste jag inte innan.

Hanna 

Anmäl
2008-04-16 14:41 #14 av: vanessa

Nu fick jag tårar i ögonen av din reaktion. Det värmer som en vetekudde runt hjärtat. Tack, tack. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-04-16 15:46 #15 av: Abico

#14 - Tack själv :)

Hanna 

Anmäl
2008-06-03 22:07 #16 av: vanessa

Lägger in denna text oxh musik för att visa var MLK kom från. Har gjort en dålig översättning mellan den feta texten för er som inte är så bra på engelska.

Strange Fruit
Southern trees bear strange fruit,
Blood on the leaves and blood at the root,
Black bodies swinging in the southern breeze, Strange fruit hanging from the poplar trees.

Söders träd bär främmande frukt,
blod på löven och blod på rötterna,
Svarta kroppar svingar i söderns bris,
Konstig frukt hänger från poplarträden.

Pastoral scene of the gallant south,
The bulging eyes and the twisted mouth,
Scent of magnolias, sweet and fresh,
Then the sudden smell of burning flesh.


En kyrklig scen från det stolta södern,
med utstickande ögon och förvriden mun,
doften av magnolia, söt och fräsch,
sedan lukten av bränt kött.

Here is fruit for the crows to pluck,
For the rain to gather, for the wind to suck,
For the sun to rot, for the trees to drop,
Here is a strange and bitter crop.

Här är frukten för kråkorna att äta,
för regnet att samla, för vinden att sucka,
för solen att fästa, för träden att tappa,
Här är det en konstig och bitter frukt.

Här kan du lyssna på den.
Först med Billie HollidayLänken öppnas i nytt fönster för lääänge sedan. Rösten är så stark och känslosam. Sedan enLänken öppnas i nytt fönster där du kan se den med bilder från verkligheten.

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-11-08 02:37 #17 av: vanessa

Idag känner jag mig lycklig. För ett par dagar sedan vann Barack Obama presidentvalet. Så varför är jag lycklig? Jo, därför att min mamma som kom från den djupa södern där skyltar med "Whites only" var en del av vardagen. Nu 137 år och 157 dagar efter att slavarna befriades, har en färgad man till högsta posten i USA. Hon sa till mig idag att hon önskar att hon kunde åka till kyrkogården där hennes mamma, mormor och moster ligger och säga "Äntligen." Äntligen. Ett ord fyllt med så mycket känslor.

Tack, för att ni orkade läsa detta. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-11-08 19:08 #18 av: bjarvamor

Jaa, vanessa, det är fantastiskt att det äntligen blev en färgad president i USA. Nu får vi bara hoppas att han får leva länge nog för att hinna göra de förändringar han brinner för.

Han har många fiender som vill se honom död, eftersom han predikar att de rika ska få dela med sig till de fattiga nu! Just hur detta ska gå till har han ju inte gått in på, men många är säkert rädda eftersom han har ett socialistiskt tänkande.

Nu ändrar man ju inte på detta över en natt i USA, så det finns ju ingen risk att det ska hända, men några reformer kommer han säkert att införa.

Jag tror nog att din mammas släktingar redan vet vad som hänt, ja de visste de redan innan han blev vald! De har säkert hjälp honom på "sitt vis" att komma dit han är idag. Det är min övertygelse!

Kram/ Bjärvamor 

Anmäl
2008-11-10 11:36 #19 av: emsems

Hej! Ja det var kul att han vann, kändes inte alls säkert att riskera att få en Maccain vid ratten över staterna. Inte alls. Hoppas att Obama får möjlighet att genomföra allt han önskar, och att han står fast vid sina viktiga åsikter. Jag hoppas främst att han se över dessa punkter:

- Man skall kunna välja abort
- Dra trupperna ur Irak
- Styra upp ekonomin
- Legalisera homosexuellas giftemål och därmed även adoption.
- Se över skatter m.m för att hjälpa dem med mindre inkomster.
- Se över reglerna gällande tandvård, sjukvård.
Obestämd Det var nog allt jag kommer på just nu.
Sedan kommer han givetvis att göra en hel del saker utan att egentligen behöva agera, genom att vara just svart och president.

Anmäl
2008-11-11 02:04 #20 av: vanessa

När jag och alla andra som jag känner röstade på honom, så kändes det som om man samtidigt skrev under hans dödsdom. Hoppas dock att han överlever och kan göra sitt jobb. Det som är synd är att han tar över ett land i kris. Kriserna blir nummer ett på hans lista.

Så länge han har makten så kommer man få göra abort det är jag säker på. Det övriga du skriver om Emma är sådant han vill göra, men hur långt hinner han komma under fyra år det vete sjutton. Tror att han måste vagga in de som inte tror och röstade på honom i säkerhet. Så att de börjar tro på att det han gör är bra, och inte är där för att jävlas med dem.

Han vill ju bland annat göra det svårare för folk att köpa vapen, vilket gjorde att folk hamstrade innan röstningen. Det känns sjukt och vilda västern-mentalitet över det. Hoppas att även det ändras. Men det lär stå rätt långt ner på hans "att göra lista".

Sköt om er./Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-11-14 00:50 #21 av: vasskoete

Såg redan härom dagen den här artikeln om Martin Luther King en av mina förebilder som jag i hela mitt liv sett upp till. Det finns vissa människor som etsat sig fast i ens minne och man kommer tydligt ihåg vad man gjorde just i det ögonblick då man fick budet om deras borgång. 

MLK har jag faktiskt skrivit en liten dikt om för några år sedan och hittade den idag då jag gick igenom min digra hög med samlade dokument från tidigare. Den här dikten skrev jag på en skrivarkurs där vi skulle presentera några för oss själva betydelsefulla personer. Ni kan ju fundera över vilken svensk som är min förebild i ordbruket.

På himlens skyar tunna,
de satt där,
en pastor och en nunna. 

Martin Luther King bjöd på te,
och Moder Theresa satt breve. 

- Kära moder, vilken befriande sorts te vill Du ha?
- Rara King nå't verkligt frigjort passar mig i da.

King: - Vi börjar med några bleka blan,
nyss snodda av Ku Klux Klan.

 - Sen en och annan liten krum en,
snabbt räddad ifrån slummen. 

- Oj, oj vad den här koppen var härjad, månntro av svart och vitt missfärgad?

- Lite självständighetsblad,
slutna och öppna rad efter rad.

- Några med Calcuttatandning,
ja, det blir en riktig Kingsblandning . 

- Men se, där flyter Ceylon opp!
- Förlåt, Du har fått min kopp! 

- Undrar sa Martin, såg ner i sörjan,
är detta slutet eller början?

- Om jag nån gång något drömt,
har det bak alla bladen sig gömt.

De satt där i sin himmel,
såg ner på jordens vimmel.

OCH SADE I KÖR:
 - Nä, nu sätter vi för detta stopp!
- För alla finns trots allt lite hopp!

(Tyvärr blir inte raderna så vackra här, men jag hoppas budskapet och syftningarna på dessa två människor som gjort så mycket gott under sin tid här på jorden!)
(Vanessa gick in och ändrade.)

Anmäl
2008-11-14 02:25 #22 av: vanessa

Applåder. Jag förstod den verkligen och gillade den. Tack för den läsupplevelsen.

Jag kan inte komma ihåg hans död, då han dog bara ett år efter att jag föddes, men någonstans minns jag sorgen min mamma kände.

Tack, för den fina dikten. Gillade den. Om du vill så kan jag fixa till formen så att den ser ut som du vill. Släng bara iväg ett pm till mig med förklaring så ordnar jag det. /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-11-14 10:14 #23 av: emsems

#21, vad bra skrivet. Väldigt genomtänkt!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.