Manus

<u>Premiss och ämneskunskap </u>

2008-05-23 06:58 #0 av: vanessa

Nu är det dags för nästa steg i manusarbetet. Denna gång handlar det om premissen och ämneskunskap. Så vad är nyttan med det? Premiss är skelettet eller galgen som berättelsen hängs upp på. Kunskap om ämnet handlar om trovärdighet.

Premissen är det ditt manus handlar om med en mening eller två. Den anger början och slut på din historia och pekar ut den dramatiska riktningen.

Ordspråk är ofta formulerade som premisser. Du kan nog själv komma på en massa. Exempel: Som man bäddar får man ligga är en variant. Låt oss formulera en premiss så här. "Hans dåliga val ledde till kriminalitet och mord". Däremot behöver det inte vara sanning, dock är det vad du försöker bevisa med ditt manus. Bara för att folk kanske gör felaktiga saker betyder inte att alla blir kriminiella eller mördare. Men det vad din historia ska handla om.

Ämne
Ska du skriva något så gäller det att du är insatt i ämnet. Ska du skriva om bankrånare måste du veta vad de tänker på, hur de arbetar med mera. Ska du skriva en historia om havsfiskare måste du läsa på om dem på alla sätt och vis. Gör du inte det, utan skriver ett manus om ett ämne du inte är insatt i. kommer folk varken tro manus eller eventuell blivande film. Vilket gör arbetet meningslöst.

Så lär dig ämnet genom att läsa på, prata med folk som är insatt i ämnet, rota runt där fakta finns. Detta är även vettigt att tänka på om du skriver en bok eller novell. Ju mer insatt du är i ämnet, desto trovärdigare är du. Känner du dig osäker, och vill inte lägga ner energin på att söka rätt på information bör du välja ett ämne du redan är insatt i.

Av: vanessa

Datum för publicering

  • 2008-05-23

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-05-23 07:01 #1 av: vanessa

Jag ska inte skriva saker när jag är trött, det inser jag nu när det är publicerat. Nu ska jag sova och sedan läsa igenom allt. Jag lär hitta en massa fel och ber om ursäkt på förhand. Sov gott. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-05-24 22:42 #2 av: mondeo

Jag kommer att samla alla dina artiklar om manusskrivande.
Man vet inte en dag så....

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2008-05-24 22:57 #3 av: vanessa

Absolut, tycker jag låter som en bra idé. Fast det finns de som är klart kunnigare än jag och gjort böcker om det hela :-). Jag borde inte skriva på natten, men misstänker att jag inte är den enda som får inspiration av natt, mörker och lugn. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-05-26 11:42 #4 av: emsems

Bra artikel Vanessa!

Anmäl
2009-01-03 02:36 #6 av: skogstrolletbarbro

Mycket bra artikel Vanessa! Du är definitivt inte den enda som får inspirationen att flöda under nattens mörka tysta timmar. Jag är precis likadan.

Det du har skrivit styrker mig i min planering. Det är så skönt när man får visioner, svart på vitt, vad man ska skriva om. Tryggt att veta vilken information man ska söka, vilka personer man ska leta upp och vad man ska fråga!

 

Känns härligt efteråt, när man känner att men är på rätt spår. När skrivandet känns lätt och när intresset står på högkant. Det som blir skrivet då, har man mycket nytta av sedan, kanske att ändra eller omforma, kaneke blir det en sproångbräda till ytterligare information eller kreativitet.

Gott Nytt År, till alla!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.