Noveller/romaner

<u>Att skriva för barn och ungdomar</u>

2008-06-06 01:32 #0 av: bjarvamor

När man skriver för barn och ungdomar så innebär det inte att man sänker sin standard på skrivandet på något sätt. Allt ska vara lika genomtänkt som när du skriver för vuxna. Kom inte med pekpinnar eller moralkakor. Umgås gärna med barn och lyssna på vad de pratar om, tycker om, och är rädd för!

Viktigt när man skriver för barn och ungdomar är att man kommer ihåg sin egen uppväxt. Hur man tänkte och kände, och vad som var intressesant! Kom även ihåg att lägga märke till att barn och ungdomar inte talar på samma sätt som du gjorde när du var ung. De har andra uttryckssätt och har förmodligen ett annat ordförråd.

Huvudpersonen måste visa prov på mod och styrka, men får inte vara för snäll eller mesig. Tänk på Emil i Lönneberga. Håll de vuxna utanför så mycket som möjligt i berättelsen. Hjälten eller hjältinnan ska klara av problemen på egen hand.

 

Om du vill skriva för barn som är i 7-årsåldern så räcker det om berättelsen ligger på mellan 300 till 500 ord. Här använder man bara en plott, och korta och tydliga meningar. Man kan gärna också upprepa saker.

När barnen blir lite äldre, upp till 10-års åldern vill de gärna läsa om barn i andra länder, exotiska djur eller platser. Här är hästar, hundar och katter i en ledande ställning fortfarande. Nu klarar de av två plottenheter, och berättelsen kan vara på 1000-1200 ord.

Tonåringar vill gärna läsa böcker med spännande historier och äventyr. Hemligheter, grottor, resor och öde öar är något som fortfarande tilltalar den kategorin. Flickor vill att hjältinnan ska vara snäll och hjälpsam, och pojkarna vill att deras hjälte ska vara stark och pålitlig.

Men även historiska berättelser går hem idag även om du inte ska gå för djupt in med fakta om bakgrunder och dylikt. Glöm inte heller att det måste finnas humor med i berättelsen. En lagom lång ungdomsbok bör vara mellan 50-80 A4, och varje kapitel på mellan 4-6 sidor. Du kan med fördel gärna illustrera din berättelse. Till sist, något som bokförläggarna är allergiska mot idag! När du börjar med; Det var en gång!
Av: bjarvamor
Datum för publicering
  • 2008-06-05
Anmäl
2008-06-06 11:35 #1 av: Wiizy
jätte bra artikel! :)

haha. är jag en kille?

"Flickor vill att hjältinnan ska vara snäll och hjälpsam, och pojkarna vill att deras hjälte ska vara stark och pålitlig."
- Stark & pålitlig hjälte ska man ha!:P

//Wizy
Anmäl
2008-06-06 12:03 #2 av: SusanneStromstedt

#0

Bra artikel! Detta har jag aldrig tänkt på, men nu när jag läste kom jag att tänka på mig själv. Vad jag, i 10årsåldern, läste. Jag slukade allt med "Svarta hingsten" och alla "Kitty" böcker har jag också läst..Då sträckläste jag verkligen, ibland nätterna igenom för boken var så spännande...

Anmäl
2008-06-06 13:23 #3 av: vanessa

Oj, vad intressant. Jag som är väldigt intresserad av kunskapssaker som ålder, antal ord med mera. Detta tyckte jag verkligen om. Nästan så jag blev inspirerad att skriva en själv, men det kommer jag inte att göra. Skriver en massa andra saker måste bli färdiga någon gång :-). Tack för bra artikel. /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-06-06 13:54 #4 av: emsems

Bra artikel! =)

Anmäl
2008-06-07 03:13 #5 av: skogstrolletbarbro

 

Mycket bra!

Själv läste jag allt, bara det handlade om djur. Svarta hingsten böckerna lånade jag på skolbiblioteket och läste dem, pärm till pärm.

Men jag läste även hela Utvandrarserien av Wilhelm Moberg när jag var ung 12 år. Tyckte de var bra. Läste sedan Utvandrarna för min 10-åriga dotter, ett kapitel varje kväll och hon gillade de stunderna jättemycket.

Anmäl
2008-06-07 04:40 #6 av: vanessa

Vad sött. Alltså att läsa Utvandrarna till dottern. Själv skippade jag barnböckerna direkt. Gick in på hästböcker, deckarböcker, samt faktaböcker om djur. Inte en enda Kittybok och liknande fastnade jag för. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-06-07 20:33 #7 av: bjarvamor

Roligt att ni tyckte om artikeln. Men jag har ju bara skrapat lite på ytan! Det finns så mycket mer att lära och skriva om när det gäller just detta, för "barn och ungdomar". (likaså för vuxna).

#3 Känner igen det där Vanessa att vilja kasta sig in i något nytt, fast man inte har tid egentligen, haha!

Anmäl
2008-06-07 21:12 #8 av: mondeo

Det var väldigt intressant.
Håller med Vanessa #3 tycker också om när det är tydliga regler.

Det verkar ju väldigt lätt att skriva till 7 åringar, 300 - 500 ord, upprepningar o.s.v.
Fast vid närmare eftertanke så finns det väl redan massor av böcker med röda brandbilar och traktorer, så, så lätt var det nog inte.

Jag har ju bestämt mig för att skriva en bok om mitt favoritämne - Gamla svenska filmer.
Och den har jag ju inte börjat på ännu.

Gärna mer sådant här bjarvamor!

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2008-06-07 23:28 #9 av: vanessa

#7 Utvikning från ämnet. Jag precis blivit kontaktad för att göra en specifik bok. Som jag verkligen, verkligen vill göra. Det innebär en massa interjuver, så om de som jag ska prata med ställer upp så lägger jag allt annat åt sidan, den saken är klar. /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-06-07 23:30 #10 av: SusanneStromstedt

Men så kul Vanessa!!! Det är klart att du måste ta dig tid till detta projekt! / Kram

Anmäl
2008-06-07 23:44 #11 av: vanessa

:-). Får nog veta i höst hur det blir. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-06-08 02:35 #12 av: bjarvamor

#7 Vad spännande! Du får väl berätta mer när du vet, och om du vill och får?!

#8 Skriva en bok om svenska gamla filmer! Det låter som ett jätteprojekt? Då ska du ha med bilder också förstår jag? Måste säga att jag inte vet mycket om "pilsnerfilm"? Var kommer namnet ifrån? 

Anmäl
2008-06-08 12:00 #13 av: mondeo

Jag gillar det egentligen inte men jag fortsätter utanför ämnet.

#9
Jag gläds verkligen med dig Vanessa om ditt nya ev projekt blir av.
Hur i såfall alla Ifokus sajter där du är involverad ska klara sig utan din medverkan - dé vete katten. Ingen är oumbärlig men i ditt fall undrar jag.....
Vet inte hur de som äger Ifokus tänker och om det finns pengar men vissa personer betyder ju mer än andra för Ifokus sajten och borde kanske avlönas!

#12
Nä, så ambitiös är jag inte att jag ska skriva den kompletta boken om Gamla svenska filmer. Det finns en del bra böcker i ämnet.
Jag körde en studiecirkel i ämnet Pilsnerfilm/svensk film från 1930-40 och 50 tal i våras och har fått blodad tand till att skriva en liten lättläst bok med mycket bilder.

Det är ganska svårdefinierbart begrepp Pilsnerfilm, det är faktiskt lättare att säga vilka filmer som inte är Pilsnerfilmer. Men man kan säga att det är en nedsättande benämning på de svenska 1930 och - 40 tals filmer där man förtärde pilsner och brännvin.
En pilsnerfilm är nästan alltid en komedi.

Pilsnerfilmen handlar mycket om gemenskap. Gemenskap i familjen, i bygden, inom nationen och över klassgränser.
Den viktigaste i denna gemenskap är måltiden. Det äts kopiöst i pilsnerfilmerna. Skådespelaren som kom att personifiera Pilsnerfilmen var Thor Modeén.

Det är bäst jag stoppar här.

Detta var långt ifrån din fina och intressanta artikel bjarvamor.
Sjusäckta!

PS. Oavsett vad man tycker om OT trådar så behövs det nog ett par stycken på gång hela tiden för ditten och datten DS.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

Anmäl
2008-06-08 12:29 #14 av: vanessa

Nu har jag lagt in denna OT-diskussion i en ny tråd. Som är OT:-).

Tack för de vänliga orden Mondeo. Vet inte vad jag gjort som du uppskattar, men jag uppskattar det. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2009-02-28 09:40 #16 av: FridaYouKnow

Jag vet inte riktigt om jag håller med ändå... :P
Jag (ja, jag antar ju att jag ingår i tonårskategorin) tycker det är roligare att läsa om "hjälte" med lite humör och temperament. Eller lite både och. Fast fantasy ligger la inte riktigt mig i smaken, läser mer om Kärlek, typ Katarina vom Bredow <3 Och Twilight-stilen. Den är bra, då är hon lite både och. Och Edward är underbar <3

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.