Annons:
Etikettjournalistik
Läst 5386 ggr
emsems
6/11/08, 11:40 AM

<u>Berätta eller inte?</u>

Som journalist får man mycket information som man önskar att man inte visste. Det kan gälla allt från namn på kriminella till vem som valde vem i 'Bonde söker fru' och vilka som är utvalda till Melodifestivalen eller hur något företag har gjort en "Erin Brokowich". Vad berättar man för allmänheten? Vad väljer man att behålla för sig själv?

Valen är inte alltid lätta. Man får välja mellan lockande erbjudanden och försöka välja med hjärtat och hjärnan samtidigt. Att avslöja en stor hemlighet kan innebära många fördelar, ofta får man betalt för bra tips till vissa tidningar, om man skriver i sin egen tidning kan man vara först ut med en nyhet vilket ofta leder till ökad försäljning av detta lösnummer, ökade besök på en eventuell hemsida och säkerligen kan ens namn bli på mångas läppar. Men bland dessa lite lockande erbjudanden finns även baksidor.

Baksidorna kan vara tappat förtroende, för vem vill berätta något för den som skvallrar vidare? Någon som man inte kan lita på och inte har sin integritet? Ofta är det personen själv som försagt sig, följt av ett "Oj, det får du inte skriva!". Väljer du att göra det ändå, kan du lita på att personen nästa gång inte kommer tala med dig.

Detta gäller mycket den mer lättsamma delen i journalistik, information om nöjen, tv-serier eller dylikt. Vad händer då om man avslöjar en större sak? Något om miljöfusk, kriminalitet eller andra negativt laddad information? Här står mycket på spel. Om det skulle vara så att dina uppgifter är fel så kan detta leda till att du blir dömd till förtal och smutskastning. Du tappar all trovärdighet av läsarna och framförallt från företaget eller personen som anklagas. Har du rätt så kanske det ändå inte hjälper dig. Vem berättade detta? Hur skulle denne person reagera på ditt avslöjande? Tragiskt nog har vi även andra perspektiv som vi tyvärr måste ta hänsyn till. Många tidningar lever på reklamintäkter. Har man råd att avslöja en stor annonsör som därefter väljer att annonsera någon annanstans? Om inte, skall man då bara anklaga eller avslöja icke-annonsörer? Direkt blir integriteten aktuell igen.

Som journalist har du tillgång till mycket information, dels från tipsare, men även får man titt som tätt möjlighet till kontaktuppgifter till kända personers privata telefonnummer eller på annat sätt information som inte allmänheten har tillgång till. Kortsiktigt är det lätt att tjäna sig en hacka, men långsiktigt är det en katastrof att ta fel beslut. Det du vinner i direkt inkomst så som ökad upplaga, sålda tips eller avslöjade telefonnummer, förlorar du i integritet, respekt och framförallt långvarig tillit.

Lockande erbjudanden är lätta att få och svåra att stå emot, men på det långsiktiga planet är förtjänsten större genom att kontinuerligt fatta rätt beslut.

Än så länge har jag sått emot lockande erbjudanden, men gång på gång testas mitt tålamod och min integritet. Jag hoppas att jag kan hålla igen även framöver, alternativt våga avslöja stora nyheter om negativt laddad information och räkna med att det lönar sig med en sanningsenlig tidning. Än så länge verkar svenska folket dock inte bry sig om sådant, då det uppenbarligen säljs många tidningar som dels inte är baserat på fakta, men även uppenbart är köpta av annonsörer.

Denna text är inte egentligen menad som en faktaanalys eller som en utbildning, utan är snarare en slagen tanke om en del av yrket.

Av: EmmaL

Datum för publicering

  • 2008-06-11
Annons:
bjarvamor
6/11/08, 6:47 PM
#1

Mycket bra artikel! Ja, det är mycket att tänka på innan man puplicerar texter som journalist. För det mesta får man väl gå efter sitt eget omdöme eller tillsammans med red.chefen och övriga komma fram till hur man ska göra.

Journalister har ju också kunskapen att kunna "vinkla"artikeln, och det behöver inte vara så påtagligt utan kan bara gälla själva känslan i den. Och det kan ju till exempel bara gälla ett enda ord, som varken är för eller emot, men ändå får en viss effekt.Glad

mondeo
6/11/08, 7:54 PM
#2

Det var intressant att läsa och jag förstår svårigheterna.

Som du skriver kortsiktiga vinster brukar aldrig löna sig i längden.

Är man däremot något som du skriver, miljöfusk eller kriminalitet på spåren då hade jag nog gjort en rejäl egen undersökning först för att vara säker men sedan hade jag skrivit om det.

Om man däremot vill väcka opinion då måste man ibland sticka ut hakan.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

emsems
6/11/08, 9:23 PM
#3

#1, vad bra att du tycker det. Jag kanske skulle utöka med att jag dessutom är redaktören, och måste fatta alla beslut själv, men det gör ju även att man är lite extra rädd om sig då man vet att det är en själv så får foten om något blir illa gjort.

#2 Ja visst, är det en stor avslöjning kan det vara bra på ett sätt att få det sagt och avslöja, men det är ju samtidigt tyvärr som jag skrev, även så att man måste leva med följerna

vanessa
6/12/08, 2:27 AM
#4

Intressant, att ständigt leva med detta i sitt jobb.

Som journalist känner jag att det är viktigt att alltid gå tätt omslingrad med sanning och verklighet. Något många journalister inte lever efter tyvärr (harkel, skvallerpress framförallt). För mig är sanning och objektivitet ledord också. Att se saker från flera håll, och sedan skriva om det hela.  

Min mamma blev hotad när hon följde en rättegång i USA. Där hon mötte sex män som kom långsamt åkande på en pick up med gevär riktade mot henne och de andra. Vid ett tillfälle var hon tvungen att klättra ut genom ett fönster tillsammans med andra journalister från salen då de var så hotade. Vad hon vann på det? Jo, sanningen kom fram och artikeln vann en massa. Trettio år senare fick hon skriva en uppföljning på den och det blev minst sagt uppskattat. Så tror man på det man skriver, då klarar man det mesta.

Detta interjuvade de mamma om, vilket måste ha känts konstigt för journalisten mamma.
"How slowly the truck seemed to move…so slowly that I could see the eyes of the men regarding us with a cold and ageless hostility. The menace was obvious, the message clear. The spell was not broken until, abruptly, the truck picked up speed and raced on."

Hon var undersökande journalist. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

SusanneStromstedt
6/12/08, 10:41 AM
#5

Ett jobb som journalist skulla jag inte orka med tror jag…Tänk så arg man kan bli i vissa situationer och veta att man måste skriva objektivt! Ett stort plus måste vara att man kan påverka omgivningen genom att skriva../ Susanne

Upp till toppen
Annons: