Annons:
Etikettskrivteknik-tips
Läst 18610 ggr
parsley
2011-04-27 13:45

Textrespons

En liten lathund som handlar om att ge textrespons. Vad ska man tänka på när man ger respons på en text? Vad kan skribenten få ut av det? Hur ska texten se ut innan man lämnar den för respons?

Skriv så rätt du kan innan du lämnar ifrån dig materialet. Det är onödigt att diskutera stav- och slarvfel, om du ändå vet hur det ska vara.

Respons ges då texten håller på och växer fram och kan ses som en Dialog mellan den som skriver och den som läser och ger respons.

Ska du ge textrespons så börja med att läsa igenom texten och notera dina spontana reaktioner. Vad väcker ditt intresse? Är det något du inte förstår? Finns det något i texten som berör speciellt? Finns det långtråkiga avsnitt i texten?

Läs igenom en gång till och försök vidareutveckla dina spontana känslor. Vad är det som gör texten intressant och levande? Vad känns tråkigt i texten? Förekommer abstrakta och krångliga ord och uttryck? Vad gör att jag som läsare uppfattar texten som jag gör?

Vilka bilder ger texten mig som läsare? Ge gärna konkreta exempel.
Berätta om det som är bra med texten och textens starka sidor samt det som kan förbättras. Tänk på att textrespons är en Dialog mellan den som skrivit och den som läser.

Sträva efter att vara specifik, skriv inte "vad bra!" utan "i avsnittet där Kalle säger -Bla bla bla, så tycker jag att dialogen känns naturlig" eller vad det nu är du tycker är bra. Och samma sak när det är något du inte förstår eller gillar.

Och apropå det, när det är något du hakar upp dig på, tänk på att förklara att DU hakar upp dig, att det är din åsikt och inte en absolut sanning. För det är känsligt, den som skrev har lagt ner mycket själ och energi på att göra sitt bästa och du vill ju inte såra utan hjälpa.

Mer om textrespons finns i Phepe Leyser och Nina Jansdotters bok ”Skriv som du är - basboken” (sid 77-ff). Boken finns som gratis, nedladdningsbar PDF på deras hemsida.

http://www.skrivsomduar.se/index.shtm

  • Redigerat 2022-09-02 08:46 av Syntium
Annons:
bea28
2011-04-27 22:27
#1

Jättebra artikel, alla här inne borde läsa den! :)

[Völva]
2012-02-26 11:52
#2

TS!

Jag älskar din början att läsarna ska unvika att kommentera stavfel och meningsbyggnadsfel. Jag som dyslektiker tackar och bockar med varm hand!

Det är jättehärligt att läsa!

med Skrattande hälsningar från

Völva

anetteomelett
2012-04-21 01:22
#3

Intressant bra artikel! Lärorik, insiktsfull. Men jag förstår inte Völvas kommentar - varför vill du inte få hjälp med stavfell och meningsuppbyggnadsfel? Om du har problem med det på grund av dyslexi, är det väl jätte bra om någon kan hjälpa dig med just det du har svårigheter med?

Jag har arbetat som korrekturläsare i många år, har hjälpt till att granska manus och exjobb och restaurangmenyer mm. När jag går igenom en text är det självklart att rätta det som är fel.

När jag själv skriver, är jag tacksam för all hjälp som erbjuds, för det är så lätt att själv bli ordblind och missa de fel man själv gör. Behövs också andras åsikter, ett par färska ögon - någon utomstående som ger sin ärliga åsikt är guld värd, jag tar det aldrig personligt, har aldrig varit med om någon som blivit sårad heller.

Jag hjälper gärna andra och tar tacksamt emot åsikter om det jag skriver. Sedan är smaken väldigt olika, alla gillar inte att läsa samma slags texter och det en person tycker är fantastiskt kan någon annan avsky, precis som med all konst.

parsley
2012-04-21 13:40
#4

Får man kritik eller påpekanden om det, så finns det risk att den kritiken är det bestående intrycket. "Jättefin text, jag tyckte verkligen om den, men det finns två stavfel i den och du har gjort en "sär skrivning" i tredje stycket. Det som skribenten minns är det negativa och inte det positiva om texten.

Vet man med sig att man brukar skriva fel och vill ha hjälp att korrigera, så är det bra om man säger det. "Var snäll och rätta de skrivfel ni ser".

anetteomelett
2012-04-21 23:37
#5

Jag förstår Parsley, om man lämnar in en text för att den ska granskas medan man fortfarande jobbar med den, så är det bra att säga om man vill få felen rättade eller är ute efter en respons på själva innehållet och dramaturgin. Om det är för att få respons på en färdig text innan den trycks eller publiceras på Internet, är det viktigt att stavfel korrigeras, annars kan det kosta en hel del att behöva trycka en ny upplaga, för att slarvfel inte upptäckts i tid. Jag har själv skrivit en del faktaböcker och det har hänt att riktigt allvarliga fel kom med.

[Völva]
2012-04-23 15:05
#6

# 3

Jag har alltid haft problem med byggdnadsfel och stavfel, och har fått klara mig bäst jag kan. Jag fick veta om att jag hade dyslexi när jag var 34 år. Ändå har jag gått i skola som alla andra och blivit just kritiserad för mina stav- och meningsbyggnadsfel av folk på olika sejter, istället för att de kommenterar artikeln. Då är det skönt att läsa en sådan här artikel som #0 startade med så slipper jag "rödpennan". Jag är ofta ett problem. Nu har jag mina dyslexi program som gör mig oberoende av omvärlden. Det gör att jag växer som människa även i mitt språk!

Annons:
Skurtrasan
2012-06-07 18:32
#7

bra artikel :)

Livet i varje Andetag

Uncle Thomas
2012-07-02 12:12
#8

#TS  "Skriv så rätt du kan innan du lämnar ifrån dig materialet. Det är onödigt att diskutera stav- och slarvfel, om du ändå vet hur det ska vara."

Bra f ö, men det där håller jag inte med om. Vid första omdömmet är ju innehållet det viktiga. (Lite viktigt med inte alltför mycket meningsbyggnadfel, så läsaren inte fastnar för mycket.) Då menar jag då man låter någon släkting/vän läsa först d v s normalt inte till redaktörer om man inte är mycket etablerad, och en del vill se innehållet i ett tidigt stadium.

Då jag skrivit för böcker och tidningar är stavningen det sista jag kollar till "sista" versionen jag skriver innan jag skickar in det för publicering. (Sedan kan det ändå bli ett par rundor då de vill ändra något.)

Sist, eftersom det är bortkastat jobb att kolla alla detaljer innan man ens vet vilka delar som kommer att bli med.

--

Såklart är det viktigt med stavning vid publiceringar, men vet ni vilka som skriver mest fel vid internmeddelanden i företag? (Enligt en svensk undersökning, som gjordes för ganska länge sedan. Nu finns ju stavningskontrollsprogram, som kanske tagot bort skillnaden.)

Svar: De högsta cheferna. De är koncentrerade på det viktiga innehållet.

Vet ni vilka som skriver minst fel i internmeddelanden?

Svar: Mellanchefer. I snitt alltså. Snittet dras nog upp av att många av dem fastnat på mellannivå just för att de lägger för mycket tid på sådant som inte är viktigt då  :)

[PysselMatten]
2013-01-17 21:33
#9

Jättebra artikel!

Lathundarna
2013-03-10 17:35
Upp till toppen
Annons: