Annons:
Etikettmanus-film-pjäs
Läst 3778 ggr
vanessa
5/7/08, 2:47 AM

<u>Dramaturgi, bakgrund.</u>

Drama betyder handling på grekiska. Dramaturgi innebär konsten och tekniken att berätta en historia. Oavsett om det är på scen eller den vita duken. Att göra det på ett dramatiskt sätt.

Dramaturgi är ett kreativt och kommunikativt sätt att berätta en historia.

Ämnet är megagigantiskt stort och har rötter i allt från filosofi, sociologi, psykologi, pedagogik, teater till litteratur. Det är nog därför det är en utmaning att skriva manus :-).  

Han som brukar betraktas som den första dramaturgen är Aristoteles  Han tolkade uppbyggnadet av dramats konstruktion och skrev ner det i sin bok "Art Poetica". Detta 300 år före Kristus födelse. 

I boken beskriver han tre enheter: Handling, rum och tid. Som placeras i akt 1, akt 2 och akt 3. Något som än idag syns och används i manus. Oavsett det är  långfilm, kortfilm, reklamfilm eller annat manus.

Dock skiljer sig teater- från filmmanus. Är milsvida från romaner och noveller.

Filmmanus är en berättelse i bild. Den visualiserar historien, skrivs på ett sätt så att läsaren både ser och hör filmen spelas upp framför sig. Det är som ett musikstycke på papper, där dirigenten kan höra musiken inom sig. De som kommer att läsa manuset är producent, regissör, skådespelare, tekniker, fotografer, kostym med mera. Skriv och ge dem bild, lust och inspiration att göra din film. 

Manuset är skrivet ur ett viktigt perspektiv - publikens. Hur du vill att publiken ska reagera på filmen, få insikt med mera.

Innan nästa artikel i denna serie, titta på filmer och annat. Upptäck konflikterna. /Vanessa

Av: vanessa

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('vanessa'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('vanessa', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-05-07

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Annons:
emsems
5/7/08, 10:45 AM
#1

Väntar på fortsättningen!

mondeo
5/8/08, 12:40 AM
#2

Jag kommer att följa detta med stort intresse.

"Birollsinnehavare"
Birollssällskapet "BIRA"

vanessa
5/8/08, 1:56 AM
#3

Tack för era fina kommentarer. Nu har jag skrivit färdigt del I, alltså i artikeln. Så ni får nu gå in däruppe och läsa det klart :-). /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: