Annons:
Etikettevenemang-kurser-utbildningar
Läst 24937 ggr
parsley
9/25/09, 6:03 PM

Skrivarkurser och böcker om skrivande

Vill du utveckla ditt skrivande? Är du sugen på att gå en skrivarkurs?

Syftet med skrivarkursen

Den som skriver eller vill börja skriva och vill utveckla sitt skrivande kan gå en skrivarkurs. Innan man bestämmer sig för vilken kurs man vill gå så är det bra om man funderar på vad det är man vill med sitt skrivande. Vill man skriva bättre professionella texter? Få tid att arbeta med en novellsamling eller en roman? Lära sig skriva poesi, dramatik eller filmmanus? Få en knuff så man kommer igång att skriva överhuvudtaget? Är det sk kreativt skrivande man är intresserad av? Vill man lära sig att skriva bättre berättande texter? Är det ditt eget liv du vill skriva om? Vill du skriva en faktabok? Vad kan du tänka dig att betala?

Arrangörer

Skrivarkurser anordnas bl a folkhögskolor, studieförbund och privata anordnare. Det kan även finnas skrivarkurser på universitetsnivå.

http://www.folkhogskola.nu/

Folkhögskolorna har en gemensam webplats där man kan se vilka (skrivar)kurser som olika folkhögskolor erbjuder. Det finns både distanskurser och kurser med inackordering, samt kortare sommarkurser med skrivande som tema.

Googla på författarskola eller skrivarskola så hittar du olika arrangörer.

Studieförbunden på olika orter kan också anordna skrivarkurser.

http://www.studieforbunden.se/index.html

Länk till samlingssida för studieförbunden. Har studieförbunden ingen kurs på din hemort, så kontakta dem, så kanske de kan anordna en kurs.

Skriva på egen hand

Har du ingen möjlighet att gå på någon skrivarkurs så kan du arbeta på egen hand med ditt skrivande. Lektören och författarcoachen Ann Ljungberg har dagliga Skrivövningar på sin blogg skrivpuff.

http://skrivpuff.blogspot.com/

Några böcker om skrivande

Det finns en del böcker på biblioteket och i bokhandeln om skrivande. En del böcker böcker är inriktade på det praktiska hantverket om hur en roman eller novell t ex bör vara uppbyggd, andra på kreativt skrivande. Böcker om kreativitet kan även finnas bland psykologiböckerna. Tycker du att en bok känns föråldrad, eller inte passar ditt sätt att skriva eller tänka, så lämna tillbaka den. :)

Johanna Wistrand

http://www.multimanus.se/bocker.html

Är ditt bibliotek ansluten till e-lib så kan du låna Johanna Wistrands böcker, Kom igång och skriv samt Skriv boken. Böckerna, som bara finns som e-böcker,  finns även att köpa via Multimanus hemsida och adibris. Johanna har varit en flitig bloggare. Bloggen författarcoachen uppdateras inte för närvarande, men de äldre inläggen finns kvar i bloggens arkiv.

http://www.forfattarcoachen.se/index.asp

Lars-Åke Augustsson - Lust att skriva

Lars-Åke har gett ut ett par praktiskt inriktade böcker om att skriva. Det här är hans senaste.

Elizabeth George - Skriv på

Bestsellerförfattaren Elizabeth George ger råd om skrivande. Enligt henne så behöver tre kriterier vara uppfyllda för att en författare ska bli utgiven; talang, passion och disciplin.

Stephen King - En hantverkares memoarer Vem vill inte skriva som Stephen King (och ha hans bankkonto)Glad? En viktigt lärdom från hans bok om skrivande: Ge inte upp. King har mängder av refuseringar bakom sig.

Marcus Birro - Författarens guide till galaxen

En bok om kärleken till det skrivna ordet, utifrån Birros perspektiv.

Natalie Goldberg - Att skriva med kropp och själ. Befria författaren inom dig

En bok om kreativt skrivande.

Patrica Tudor-Sandahl - Ordet är ditt

En psykologibok om skrivande. Varje människa bär en historia inom sig, en historia värd att berätta. Om att skriva om sitt eget liv för att komma vidare i sin egen personliga utveckling.

Julia Cameron- Öka din kreativitet den artistiska vägen

En psykologibok om kreativt skrivande

Eva Hillered - Lathund för låtskrivare: allt en singer-songwriter behöver veta

Rekomenderad läsning även om man inte tänkt sig en karriär som singer-songwriter. Boken handlar bl a om kreativitet och hur man kan utveckla sitt språk.

Läs

Den som vill skriva ska läsa. Genom att läsa så skaffar man språkkänsla. Läs gärna aktivt och skriv upp sådant som du verkligen gillar. Analysera vad som gör en viss text så bra.

  • Redigerat 9/2/22, 8:43 AM av Syntium
Annons:
Vippelicious
9/26/09, 10:39 PM
#1

Strålande artikel! :D

Medarbetare på fantasy.ifokus

 

Niklas
9/29/09, 10:08 AM
#2

Jag kan rekommendera Stephen Kings Att skriva - En hantverkares memoarer. Mycket fascinerande läsning som inspirerar.

Även Lust att skriva, av Lars Åke Augustsson, är bra. Den är mer praktiskt upplagd och inriktad på romaner och noveller.


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Vippelicious
9/30/09, 8:11 PM
#3

#2 Håller med om Stephen Kings, den är tokigt bra.

Den andra kanske man skulle ta sig en titt på?

Medarbetare på fantasy.ifokus

 

Niklas
9/30/09, 8:31 PM
#4

#3: Den andra är mer praktiskt inriktad. Gå till bibblan eller en bokhandel och bläddra så ser du om det är något för dig.


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

parsley
1/11/10, 6:04 PM
#5

Lars-Åke Augustsson - Att skriva romaner och noveller, senaste versionen finns i pocket.

parsley
6/1/11, 4:49 PM
#6

Tre enkla regler finns inte av Elisabet Norin är en gedigen bibel med praktiska tips och råd om konsten att skriva romaner. http://skrivlust.ifokus.se/discussions/4dd6a236d4ebea3ee30041c0-recension-tre-enkla-regler#discussions-2

Annons:
parsley
5/23/12, 6:43 PM
#7

http://tidningenskriva.kurser.se/skrivarkurs___237__.html

Tidningen Skriva har en lista över skrivkurser på sin hemsida.

EbbaTYK
4/11/13, 11:23 AM
#8

 Det finns även Författarskolan vid Lunds Universitet som handleds av etablerade författare.

parsley
10/14/13, 8:27 AM
#9

Uppdatering: Böcker

Lina Wennersten och Katarina Lagerwall - Konsten att skriva en Bästsäljare

Från baksidestexten: Längtar du efter att skriva en bok? Kanske drömmer du också om att den ska ligga i travar i bokhandeln och bli läst av massor av människor. Eller är du bara nyfiken på hur Henning Mankell, Karin Alvtegen, Jan Guillou, Håkan Nesser, Marie Jungstedt och andra framgångsrika författare gör.

Mitt omdöme

Boken innehåller en del tips om hur man skriver och det som kallas författarens verktygslåda samt en del intervjuer med författare där läsaren får veta hur de ser på skrivande samt en del kuriosa av typen i en svensk bestseller så heter huvudpersonen något på B, gärna Bergman. Vill man ha en handbok i skrivande så tycker jag att Elisabeth Norins - Tre enkla regler eller Sören Bondeson - Konsten att döda så skriver du en kriminalroman innehåller fler konkreta och matnyttiga tips. Konsten att skriva ger en del underhållande och allmänbildande läsning. Att läsa om de olika författarna är det som ger störst behållning.

Sören Bondeson uttrycker sig lite mer krasst i sin bok när frågan hur man skriver en bestseller kommer på tal:

-Skriv en bok först.

Jag har lånat boken på biblioteket och kommer nog inte att köpa den om jag inte hittar den på rea eller loppis. :)

parsley
10/14/13, 8:28 AM
#10

Skriv ditt liv -handbok i livsberättande av Jenny Eklund

Det kan finnas olika skäl till att vilja skriva om sitt liv. Man kan vilja bearbeta saker som hänt eller skriva ner en skildring och ge sina efterlevande. Att skriva om sitt liv behöver inte vara komplicerat. En enkel skildring riktad till anhöriga kan vara mycket uppskattad. 

Jenny Eklunds bok lämpar sig både för självstudier, för den som vill skriva på egen hand, och som studiematerial i kurser och studiecirklar. 

Boken består av tre delar. Del 1 är en introduktion till livsberättande, som ger tips om olika former man kan använda sig av för dokumentation samt lite allmäna skrivtips om t ex grammatik och Gestaltning. Bokens andra del består av ett omfattande frågeformulär som man kan använda som utgångspunkt för sitt livsberättande. Hur såg familjen ut? Vilka personer var viktiga? Hur upplevde jag skola och ungdomsår? Vad har jag arbetat med? Del 3 riktar sig till dem som ska handleda andra i livsberättande.

Bokens andra del, frågeformuläret, kan även vara användbar för den som vill lära känna sina romankaraktärer. Gillar man att skapa romankararaktärer utifrån listor så kan behöva komplettera med någon lista, t ex den som finns Elizabeth Georges bok Skriv på. I en roman så är det bra för spänningens skull om personerna har lite dunkla drivkrafter och farliga hemligheter. Sådant kanske man inte vill berätta för barn och barnbarn. :)

Som utgångspunkt för självbiografiskt skrivande fungerar Skriv ditt liv  utmärkt. Vill man gå mer på djupet och kanske bearbeta svåra händelser så rekomenderar jag även Patrica Tudor-Sandhahls bok Ordet är ditt.

parsley
10/14/13, 8:30 AM
#11

Bodil Malmsten - Så gör jag, konsten att skriva

Bodil Malmstens bok är ingen regelrätt skrivhandbok. Man blir inte en bättre författare eller skribent av att läsa hennes bok. Den innehåller snarare reflektioner kring hennes eget skapande och läsande. Boken är vackert formgiven och känns underhållande att läsa. Speciellt stor behållning har jag av hennes lästips.

Vill man lära sig om skrivande och att skriva bättre så finns det rena handböcker som är mer informativa, t ex Elisabet Norin - Tre enkla regler finns inte, en romanskola. Bodil Malmstens bok skulle lika gärna kunna vara en underhållande bok om pelargoner, veteranbilar eller lustiga grannar, som om skrivande.

parsley
10/14/13, 8:31 AM
#12

Dag Öhrlund - Skriv din bok och sälj den

Journalisten Dag Öhrlund, som bl a varit verksam som utrikeskorrspondent, berättar som sitt skrivande och hur han blivit författare. Han skriver deckare tillsammans med Dan Buthler och är en av medarbetarna i tidningen Skriva. http://tidningenskriva.se/

Skriv din bok och sälj den innehåller en rad intervjuer med olika författare som delar med sig av sina tips och berättar om sitt skrivande, både bestsellerförfattare och debutanter. Även förlagsrepresentanter, litterära agenter  och bokhandlare ger sin syn på bokmarknaden. Även om bokhandlare och bokförläggare älskar böcker så driver de också företag som måste gå med vinst. Det går inte att driva ett företag bara för att vara snäll.

Boken är inriktad på marknadsföring och säljande. Hur marknadsför man sin bok som författare? Vad ska man tänka på om man skriver kontrakt med ett bokförlag? Vilka författare jobbar de litterära agenterna med? Kan en bok utgiven på eget Förlag bli framgångsrik? Dag Öhrlund har svaret på frågorna i sin bok.

Kärleken till det skrivna ordet genomsyrar boken, men det är ingen bok för den som vill gulla med sin egen kreativitet utan det är en bok för den som vill satsa, inte bara tid, utan kanske också pengar på sitt författarskap. Som kunskapskälla om bokbranchen är Öhrlunds bok ytterst informativ.

Varje år får de stora förlagen ca 10.000 debutantmanus som ska läsas. Var tredje svensk drömmer om att skriva en bok. Hur bär man sig åt för att få förlagen att lägga märke till ens egen bok?

parsley
10/14/13, 8:34 AM
#13

Susanne Holmgren - Publicera dig! Om utgivning på Förlag och andra publiceringsmöjligheter

Boken tar upp vad som är viktigt att tänka på i kontakt med bokförlag och hur man förbättrar sitt manus innan det skickas till Förlag, genom att t ex gå på skrivkurs och använda sig av Testläsare. I boken tipsas också om Egenutgivning och alternativa sätt att nå ut med sin text, genom att t ex läsa på öppen scen, medverka i lokalpressen eller anordna litterära evenemang. Tonen i boken känns uppmuntrande, positiv och tillåtande.

När det gäller kontakt med Förlag och marknadsföring av böcker och författarskap så tycker jag att Dag Öhrlunds bok ”Skriv din bok och sälj den" är mer informativ. Är man intresserad av Egenutgivning så finns boken ”Förverkliga din bokdröm” av Joanna Björkqvist och Kristina Svensson, som på ett handfast sätt tipsar om hur man kan ge ut sin bok på egen hand, oavsett om man är ute efter att sälja en större upplaga för att tjäna pengar på det, vill använda boken för att marknadsföra sitt företag eller vill göra en bok för sin egen skull, ha den i bokhyllan och vara stolt över den. För den som vill satsa på att ge ut sin bok på egen hand finns även ”Lyckas med bokutgivning” av Ann Ljungberg mfl.

Är man intresserad av att läsa en bok om bokutgivning så känns inte "Publicera dig" som ett förstahandsval. Vill man ha tips om andra vägar för publicering än utgivning på Förlag, eget eller etablerat, så innehåller Holmgrens bok en del användbara tips. Söker man en bok för att utveckla sin kreativitet, sitt seende och sin fantasi så rekomenderar jag hennes bok, Susanne Holmgren - "Dina ord, dina berättelser, handbok för vana och ovana skrivare".

Annons:
parsley
10/14/13, 8:36 AM
#14

Susanne Holmgren - Dina ord, dina berättelser

En praktisk och inspirerande bok om skrivande. Tonvikten ligger på hur man kan hitta på egna berättelser med utgångspunkt i sin vardag.

Perfekt nybörjarbok om man vill lära sig skildra sin omvärld och utveckla sin inlevelseförmåga. Boken passar även för vana skribenter/etablerade författare som behöver hitta tillbaks till ett lustfyllt skrivande.

Dina ord, dina berättelser är en bok som ligger mellan de rena skrivhandböckerna som t ex Norin- Tre enkla regler ochBondeson - Konsten att döda och böcker av bl a Julia Cameron som mest ser till den kreativa sidan av skrivande. Skriv så blir du också kreativ, enligt Julia Cameron.

parsley
10/14/13, 8:42 AM
#15

Ann Ljungberg, Lars Ramble, Sölve Dahlgren - Lyckas med bokutgivning

Boken är ett måste om du tänker dig att ge ut en bok på egen hand och inte bara nöjer dig med ett färdigt paket från något Print-on-demand-företag som t ex Vulkan. Den är värdefull att läsa även för den som är intresserad av hur bokbranchen fungerar. Boken är faktaspäckad och författarna vet vad de talar om eftersom de har egen erfarenhet av bokutgivning.

Sammanfattningsvis så är själva skrivandet det minsta jobbet. Adminstration och marknadsföring av boken är minst lika tidskrävande som själva skrivandet.

I boken nämns en del egenutgivna böcker som blivit bestsellers. Flera av dessa är sk management-böcker, dvs böcker som handlar om t ex ledarskap eller försäljning,  inte skönlitteratur. James Redfields bok "Den nionde insikten" gavs ut av författaren själv innan den "köptes upp" av ett större Förlag.

parsley
10/14/13, 8:45 AM
#16

Kristina Svensson och Joanna Björkqvist - Förverkliga din bokdröm

Det sägs att var tredje svensk drömmer om att skriva en bok. Författare är ett av de vanligaste drömyrkena, speciellt bland kvinnor. Samtidigt så har det blivit svårare att få en bok antagen av ett bokförlag. Konkurrensen har ökat och kvaliten på manusen har blivit högre.

Hur går man tillväga om man vill ge ut sin bok på egen hand? Vad är viktigt att tänka på? Vem kan tänkas vilja köpa min bok? Hur är det att driva ett litet bokförlag?

Förverkliga din bokdröm möter vi några av dem som gjort slag i saken och gett ut en egen bok eller startat ett eget bokförlag.  
Bland de som skriver och ger ut en egen bok finns olika typer av skribenter

  • överlevaren som skriver om att ta sig igenom en allvarlig sjukdom eller sin svåra uppväxt
  • konsulten som vill få konkurrensfördelar som t ex föreläsare
  • experten som är expert på någon hobby
  • romanläsaren som älskar att läsa och skriva skönlitteratur
  • globetrottern som skriver reseskildringar

Boken känns positiv och uppmuntrande i tonen. Oavsett vilken bokdröm, bestsäljande thriller eller en familjekrönika med recept främst  avsedd för släkten, man har så hittar man inspiration och användbara tips i Förverkliga din bokdröm.

En annan bok om Egenutgivning är Ann Ljungberg mfl Lyckas med Egenutgivning. Den känns mer businessinriktad och vänder sig i större omfattning till dem som vill ge ut en bok för att  sälja eller öka sina konkurrensfördelar som egenföretagare eller föreläsare, än den som vill ge ut en bok för sin egen skull ("jag har skrivit en bok och är stolt över det"). Är man intresserad av Egenutgivning så rekomenderar jag att man läser båda böckerna.

parsley
10/14/13, 8:54 AM
#17

Kim M Kimselius - Att skriva med glädje

De flesta av Kim M Kimselius böcker är ungdomsböcker som utspelas i historisk miljö. I sin skrivhandbok delar hon generöst med sig av sina kunskaper och erfarenheter som författare och bokutgivare. Boken kanske är mer av en uppslagsbok än en inspirationsbok. Exempel på sådant som tas upp i boken:

Tips för dig som drömmer om att bli författare
Skriv en bok
Kött på benet
Gestaltning
Hitta ditt författarspråk
Första meningen
Motivation och disciplin
Korrekturläsning
Skrivkramp
Tid att skriva
Bygg upp din berättelse
Bokens namn
Spökskrivare
Hur långt ska ett kapitel vara
Antal manusblad
Dags att skicka till Förlag
Bokomslag från idé till färdigt omslag
Föreläsningar
Ge ut på eget förlag

parsley
10/20/13, 10:12 AM
#18

Merete Mazzarella - Att berätta sig själv

Finlandssvenska Merete Mazzarella har skrivit en rad självbiografiska romaner och undervisat i "att skriva om sitt liv och sina erfarenheter". Att läsa boken känns som att diskutera livsfrågor, litteratur och skrivande med en varm och kunnig äldre person. Jag tycker om boken för dess inkännande ton. Det är ingen konkret handbok i skrivande, snarare en bok att reflektera över.

parsley
11/21/13, 1:22 PM
#19

Sölve Dahlgren och Lars Rambe med bidrag från Ann Ljungberg- Lyckas som författare

Boken tar vid där manuset är klart och ska möta sina läsare. Det är alltså ingen bok om hur du blir mer kreativ eller förbättrar ditt skrivhantverk. De båda huvudförfattarna är själva egenutgivare. Dahlgren har gett ut en serie ungdomsböcker som handlar om innebandy och Rambe skriver deckare för vuxna. Ann Ljungberg är författarcoach och arbetar med att hålla skrivkurser och gå igenom manus innan de skickas till Förlag för att öka chansen att de blir utgivna.

Boken tar upp frågor som

  • Skillnaden mellan olika sätt att ge ut en bok. Vad skiljer Vulkan och Recito från Publit? Hur fungerar HOI-modellen (det företag där författarna själva är delägare)? Vad innebär utgivning på traditionellt Förlag?

  • Hur marknadsför man sig som författare? 

  • Vilket utbyte får man av signeringar i bokhandeln resp medverkan på bokmässan i Göteborg?

  • Hur ska boken distribueras?

  • Vad kan man göra själv och när är det lämpligt att anlita proffs?

  • Viket pris ska man sätta på boken?

Har man skrivit en bok och antingen fått den utgiven på Förlag (eftersom du själv sannolikt behöver marknadsföra den, för att den ska hitta sina läsare) eller tänker ge ut den på egen hand och försöka nå en större läsekrets än familjen och de närmaste vännerna så är Lyckas som författarerekomenderad läsning. Den är full av handfasta råd och fungerar som uppslagsbok och checklista inför utgivning.

parsley
10/7/14, 8:02 AM
#20

The screenwriters workbook

Bokbloggaren Bookecookies tipsar om  http://bookiecookiez.wordpress.com/2014/10/07/the-screenwriters-workbook-av-syd-field/  The screenwriters workbook av Syd Field. En bok om att skriva filmmanus. Finns bland annat på Bokus.  http://www.bokus.com/bok/9780385339049/the-screenwriters-workbook/

Annons:
parsley
2/17/15, 8:46 AM
#21

Lennart Guldbrandsson - Skriv som ett proffs 

Boken är en grundläggande bok om skrivande, som bl a tar upp

  • Skriv som ett proffs. Hur beter sig en professionell skribent?

  • Vad ska man skriva om. Hur kommer man på idéer?

  • Hur bygger man upp en text?

  • Vem skriver du om? Hur skapar man rollfigurer?

  • Skrivregler

  • Bearbetning och redigering

  • Utgivning och marknadsföring

I boken behandlas både sakprosa och skönlitteratur. Jag hade gärna sett en tydligare uppdelning mellan dessa.  Vissa av skrivråden är högst konkreta och användbara, speciellt kapitlen om hur man bygger upp en text, som behandlar Dramaturgi, det kapitlet som handlar om rollfigurer samt hur man hanterar kritik. I kapitlet om Skrivregler hänvisas bitvis till Svenska språkrådet skrivregler, vilket tyvärr innebär att boken inte fungerar som en behändig uppslagsbok om jag t ex behöver kontrollera hur man skriver en dialog och använder citat-tecken på rätt sätt.  Boken är definitivt läsvärd och kapitlen om Dramaturgi och romangestalter tillhör de mest användbara i ämnet, som jag läst på svenska. Tyvärr saknar boken det lilla extra, som gör den till ett måste.  Jag har lånat den på biblioteket och läst den med behållning, men jag tror inte jag köper den, kapitlen om Dramaturgi och romangestalter till trots.

parsley
2/21/15, 12:22 PM
#22

http://skrivlust.ifokus.se/discussions/54e861d8ce12c46fc80030ae-handbok-i-sjalvpublicering?discussions-1

Tell & Type Bonnier förlagens självpubliceringstjänst ger ut en e-bok om Egenutgivning. Ett kapitel i taget publiceras och skickas per mail.

Niklas
3/9/15, 1:02 PM
#24

Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

parsley
3/15/15, 8:54 PM
#25

Ami Andersson mfl - Att skriva för barn

Jag har inte läst den, men tipsar ifall någon är intresserad. Länk till Adlibris med information om boken.  http://www.adlibris.com/se/bok/att-skriva-for-barn-9789173249393

parsley
3/15/15, 8:56 PM
#26

Ylva Carlsdotter Wallin - Så skriver du för unga

http://www.bokus.com/bok/9789170377020/sa-skriver-du-for-unga/

Länk till Bokus med information om boken. Jag har inte läst den, men den lär vara bra.

parsley
3/18/15, 3:04 PM
#27

Annonsportal med skrivkurser hos tidningen Skriva  http://skrivarkurser.nu/kurser/

Annons:
parsley
3/18/15, 4:16 PM
#28

Olof Svedelid - Konsten att skriva spännande

 http://www.adlibris.com/se/bok/lar-dig-att-skriva-spannande-9789185635191

Mitt omdöme

Jag har läst den och den är riktigt underhållande,  även om man inte skriver noveller om rika arvtagare som hotas av ond bråd död.  Svedelid behärskar det litterära hantverket och kan skriva en spännande historia. Hans deckare om Roland Hassel var populära lågt innan deckargenren var så stor som den är idag och han har även skrivit historiska romaner och böcker för barn- och ungdomar.

parsley
10/15/15, 7:26 AM
#29

Förverkliga din bokdröm tipsar om böcker om skrivande och bokutgivning.  http://dinbokdrom.se/nyarsklappar-till-alla-med-forfattardrommar/

parsley
10/22/15, 6:37 PM
#30

Böcker som gör dig till en bättre skribent. Boktipsen är på engelska. Stephen Kings skrivhandbok och Självbiografi "Att skriva" finns med och King har en hund under skrivbordet.  http://toolsandtoys.net/guides/books-to-make-you-a-better-writer/

parsley
12/6/15, 7:30 AM
#31

Christopher Vogler - The writers journy

https://bookiecookiez.wordpress.com/2015/12/06/the-writers-journey-av-christopher-vogler/

Välkänd skrivhandbok på engelska. Författaren har varit verksam i Hollywood under många år. Boken bygger på det klassiska temat "Hjältens resa". Jag har inte läst den. Någon som gjort det?

Boken finns att köpa från t ex Adlibris eller Bokus.

parsley
12/7/15, 8:15 AM
parsley
12/29/15, 7:45 AM
#33

Göran Fagerström - En liten bok om Upphovsrätt för dig som skriver och ger ut samt Copyright och tryckfrihet för författare

http://skrivaochgeut.se/bocker.html

Jag har inte läst dem, men tipsar ifall någon är intresserad.

parsley
1/2/16, 8:32 AM
Annons:
parsley
5/3/16, 9:28 AM
#35

Elizabeth Gilbert som är mest känd för Eat, pray and love eller Lyckan, kärleken och meningen med livet har skrivit en bok om kreativitet, Stor magi, leva kreativt utan rädsla. 

Boken påminner om t ex Julia Cameron och Natalie Goldbergs böcker. Det handlar om kreativitet som en form av andlighet, där passionen för att skapa är det centrala. Det är ingen bok om hur man bygger upp en intrig eller använder dialog för att föra handlingen framåt eller hur man går till väga för att marknadsföra sin bok. Stor magihandlar om skapandets magi. Det är himlastormande, njutbar och inspirerande läsning. 

Har du mod att ta fram de skatter som ligger gömda inom dig, frågar hon i början av boken. Hon skriver om de rädslor som kan göra att man inte vågar leva kreativt, t ex rädsla för att inte ha talang, rädslan för vad anhöriga ska tycka eller rädslan för att släppa loss sina inre demoner. 

 I ett kapitel i boken frågar en man en känd författare vad han ska göra. Mannen lyckas inte få något publicerat och mår dåligt över detta. Författaren ger mannen rådet att sluta skriva.  Att tvinga sig att skriva om man mår dåligt är inte värt det. Kan man ändå efter en tid, inte avstå från att skriva, så ska man göra det, men försöka skriva för sin egen skull.

parsley
5/4/16, 7:59 PM
#36

Bildkort.nu

Bildkorten är inte någon bok om skrivande eller kreativitet, utan kan användas för inspiration. De används bl a inom undervisning och finns i olika varianter. Bildkorten är samlade i kortlekar, som finnas att köpa via länken http://bildkort.nu/

parsley
8/30/16, 7:43 PM
#37

I Boken om mig ska man svara på 300 frågor om sitt liv och på så sätt skapa en bok som kommande generationer kan ha glädje av. Den är ganska dyr, 300-400 kr, beroende på köpställe. Jag har inte läst den, men tipsar ifall någon är intresserad. 

http://www.smartare-liv.se/bocker.php?visa=boken-om-mig

Den verkade inte finnas på något bibliotek i länet där jag bor.

parsley
9/12/16, 6:42 AM
#38

Tio misstag författare gör

Finns som bok och bloggserie baserat på boken.

Länk till Bokus med information om boken

Jag har inte läst den

http://www.bokus.com/bok/9789186485696/10-misstag-forfattare-gor/

10 misstag författare gör (kartonnage)

RebeccaM
2/23/17, 10:24 AM
#39

Bra skrivkurser är givande och något som man önskar man hade mer tid till!

Det finns ju flera områden vad gäller text och ett som jag dagligen sysslar med är det som kallas för SEO.  Det här är ett område som kräver en alldeles särskilt typ av text och det som är spännande är att det inte finns exakta regler som man kan följa (jag har skrivit mer om detta här) Man måste vara otroligt lyhörd för hur den som beställer texten vill ha den och det är också något som kan ta tid att bemästra för tycker man om att skriva så har man ju en alldeles särskild egen stil som kanske inte alltid är så lätt att frångå.

En annan sak som jag också tycker kan vara bra att tänka på är att man då man skriver på engelska kan behöva lite tips för hur texten ska bli bra. Har man inte tid med kurs så kan man alltid ta snabbtips på Youtube som denna film https://www.youtube.com/watch?v=GgkRoYPLhts

parsley
5/14/18, 3:55 PM
#40

Länkar till 2 stycken PDF:er från Multimanus , Lilla författarguiden samt Skriv ändå,  som bl a handlar om Skrivkramp.

http://www.multimanus.se/wp-content/uploads/2018/05/Skriv-ändå1.pdf

http://www.multimanus.se/wp-content/uploads/2018/05/Lilla-författarguiden.pdf

Upp till toppen
Annons: